Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Свеж спанак през есента

Свеж спанак през есента

16.09.2009 | Коментари (0)
Освен като ранна пролетна култура пресният спанак се консумира и през есента. Това е така, защото той  е растение с висока хранителна стойност. Особено ценен е преди всичко поради високото съдържание на лесно усвоими минерални соли и микроелементи на калия, калция, фосфора, медта, цинка и най-вече на желязото, заради което го наричат "железния зеленчук". Спанакът е богат и на набор от витамини като А, С, Е, В1, В6, Р, РР и други.

За есенно производство могат да се ползват сортовете Матадор, Хемус, Блумсдейл, Нова Зеландия и др.

Ако засявате спанака на етапи от 20 август до 15 септември, поради късия му вегетационен период ( 45-50 дни), вие ще имате пресен спанак през октомври и ноември.

Най-добри предшественици за спанака са бобовите, тиквовите и житни култури.

За реколтирането му се подбират песъкливо-глинести, топли, богати на хранителни вещества почви.

Преди сеитбата почвата се обработва много добре, за да се доведе до градинско състояние. Внасят се и комбинирани минерални торове, съдържащи трите макроелементи - азот, фосфор, калий. За създаване на оптимални условия за поникване на семената, ако почвата е суха, предварително се полива. Няколко дни след това площта се бранува. В зависимост от това как ще се полива, се оформя и почвената повърхност. При гравитачно напояване повърхността на почвата се оформя лехо-браздово с ниска леха, а при дъждуване - тя е равна. При лехо-браздовата повърхност семената се засяват в 5-редови ленти при разстояние 20 см между редовете, а при равна на 25 см между редовете. За декар са необходими около 2,5-3 кг семена.

Грижите през вегетацията са преди всичко да се поддържа умерена влажност на почвата, защото при засушаване придружено с висока температура на въздуха има опасност растенията да стрелкуват.

Спанакът е готов за прибиране, когато растенията са развили 8-10 добре развити листа. В тази фаза добивът е най-голям. Растенията се подрязват ръчно с малка мотичка ниско на 2-3 см под розетката, а при по-големи площи механизирано с нож скоба, изнесена встрани от машината. (снимка)

При необходимост растенията се почистват от пожълтели и изсъхнали листа, без да се мокрят, защото бързо се запарват и развалят.

16.09.2009, Лазар ПЕТКОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.