Начало › Растения › Любимци › › Шипките – перспективни и лечебни

Шипките – перспективни и лечебни

02.09.2019 | Коментари (0)
В нашата страна има значителен процент слабопродуктивни, изоставени и пустеещи площи. Освен това, във връзка с ограничаване отглеждането на тютюна, се препоръчва засаждането на нетрадиционни трайни култури в Родопите. Една от тях е шипката. Засадена върху терени, неподходящи за някои други култури, от нея могат да се получават значителни приходи.

Плодовете на шипките са ценна суровина за хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Те се отличават с висока биологична стойност и отлични вкусови качества. Съдържат много ценни за човешкия организъм вещества.

За да ги отгледате, мястото на засаждането трябва да бъде от 500 до 1500 м н.в., открито и добре огрявано от слънцето. Това изключва използването на северните склонове.

Подготовката на площта започва 2-3 месеца преди засаждането. При възможност се наторява с 200-300 кг на 100 кв. м разложен оборски тор, 0.5-0.6 кг P2Oи 0.5-0.6 кг K2O на 100 кв. м. Заорават се на 30-35 см. След това се извършват обработки за довеждане на почвата в ситнозърнеста структура преди засаждането.

Използвайте присаждане

Шипките могат да се размножават по два начина: чрез семена и вегетационно (от издънки, присаждане и резници). Основно се използва присаждането. Този метод се прилага при всички видове шипки. Размножаването с резници е по-евтино и удобено за практиката.

Засаждането им се извършва есен или пролет. По-добрият вариант е есенното засаждане, което се извършва обикновeно през ноември, преди почвата да започне да замръзва. Корените на засадените през есента млади растeния нарастват през топлите дни, което осигурява добро прихващане. За създаване на подходящи условия за механизиране на основните производствени процеси се препоръчват междуредови разстояния 3 м, а в реда между 1,2 м.

 Като лекарство (снимка)

Вътрешно шипката се прилага под формата на отвара. Две супени лъжици шипкови люспи се заливат с 400 мл кипяща вода. Киснат предварително 6-7 часа и се варят 3 минути. След прецеждане от отварата се приема 3 пъти дневно по 120 мл след ядене.

Може да се използва и шипков чай, който се приготвя 2-3 пъти дневно. За да се предпази витамин С от разпадане, за предпочитане е чаят да се изпива топъл веднага след приготвянето.

Полезна лекарствена форма е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сухи шипки или един килограм пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 6 дни. Получената течност се пие вместо вода.

  (снимка) Видове и сортове

От вида Rosa Rogosa е селекциониран сорт Нектар. Отглежда се по Черноморието до 1200 м н. в. Светлолюбив,  расте по-успешно на по-висока въздушна и почвена влага. Силните и продължителни летни засушавания потискат развитието му. Цъфти от май до октомври. Плодовете са едри и сферично сплеснати, месести, яркочервени или оранжеви. Храстите трябва да се подмладяват чрез резитба.

От вида Rosa canina са създадени 2 сорта - Пловдив 1 и Светла.

Пловдив 1 е доста сухоустойчив, студоустойчив, светлолюбив и не понася засенчване. Храстът е висок, леторастите нямат бодли. Цъфтежът е кратък - около 3 седмици, обикновено през май-юни. Плодовете са едри с голяма месеста част и съдържание на витамин С 1200-2000 мг%. Надморската височина над 800 м не е подходяща за този сорт.

Светла е високодобивен, перспективен сорт. Подходящ е за механизирано отглеждане, тъй като е средно висок, без бодли и издънки и има отворени леторасти. Плодовете са много едри, продълговати, оцветени светлочервено, с голяма месеста част. Превъзхожда другите сортове с прекрасните си вкусови качества.

От вида Rosa cinnamomea е селекциониран сорт Вебецина 115. Има прибран храст без бодли и е подходящ за механизирано отглеждане. Добре се развива при надморска височина от 500 до 1000 м, на по-хладен и влажен въздух. Плодовете са едри, тъмночервени, с много високо съдържание на витамин С (8000-12 000 мг%), узряват от 15 август до края на септември.

02.09.2019, ст.н.с. Илия ПРОДАНОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.