Кората на плода нараства през цялата вегетация. Ако напояването е редовно, макар и да е с малки количества, кората надебелява равномерно и втвърдяването започва в началото на есента в процес на узряването, когато започва захлаждане. Ако, обаче, напояването е с прекъсвания и с недостатъчно вода дотолкова, че да предизвика временно задържане на растежа на плодовете по време на вегетацията, кората на плодовете започва преждевременно да се втвърдява.
Внимавайте с нормата на водата (снимка)
Като правило валежите и влажността на почвата през юли и август са ниски. Валежният период настъпва в края на август и през септември. В дръвчетата, съответно в плодовете тогава започва да постъпва повишено количество вода. И, ако по посочените причини - дефицитно напояване - кората е започнала ран процес на втвърдяване, тя неможе да издържи вътрешното налягане и се разпуква.
Нужно е да се следи внимателно състоянието на почвената влажност през летните сухи и горещи месеци и при нужда да се полива. Нормата определя сам стопанинът в зависимост от почвената структура и водозадържаща сила, от наклона, валежите и т.н. Нужно ли е да се напомня, че поройният тип валеж не напоява почвата? Най-общото правило е: леко влажна, но не постоянно мокра почва. Биологично нарът е устойчив на горещини и равномерно засушаване, но не и в суха почва, не и при нашите неравномерни метеорологични фактори.
(снимка) Прибирането
Плодовете на нара се прибират само след като зърната придобият интензивно оцветяване в зависимост от сорта - от бледо до тъмночервено, с широка гама от чувствително възкисел или пък почти сладък вкус. С голямо диетично и лечебно предимство са сортовете с тъмночервен приятно възкисел сок. Плодовете се отрязват се с ножица, а не се отскубват. Трябва да се запази поне 2-3 мм от плодовата дръжка. Може да се отреже с част от носещото клонче и така да се улесни окачването им в хладно сухо помещение. А защо не и в кухнята или хола? Това е мека приятна естествена украса на работното место!
Редовно трябва да се проверява появата на загниване на плодовете и такива веднага да се почистват и използват за ядене или да се изхвърлят. Наровият сок се слави като най-освежаващ и като един от природните бетаблокери, богат на витамин С и много минерални соли.Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.
Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12 градуса.
Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12 градуса.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите