В началото на пролетта е време да помислим за пресаждане на саксийните цветя. Изборът на новата саксия е от важно значение, а и самото преместване в нея има своите тънкости, които е добре да знаем, преди да се захванем за работа.
- Не се избира твърде голяма на принципа да има къде да расте, понякога това е пагубно за цветето. Новата саксия трябва да е малко по-голяма от старата.
- Растенията се прехвърлят в последователно по-големи номера саксии.
- В новата саксия е добре да осигурим добър дренаж - покриваме дренажния отвор (или отвори) с късчета от глинени саксии и дребни камъчета. Покриваме едрите късове с по-ситен пясък. Върху пясъка нанасяме пласт от приготвената смеска, така че да осигурим нужната дълбочина на засаждане.
- Растението, което ще прехвърляме, изваждаме, като поставяме лявата ръка с разперени пръсти на отвора, така че стъблото да остане между тях, с дясната ръка обръщаме саксията и леко потупваме по дъното.
- Растението поставяме в новата саксия, като съблюдаваме стъблото да е разположено в средата.
- Запълваме празнината с приготвената смес и притъпкваме по-силно, ако корените са жилави, или по-слабо, ако са нежни.
- Поливаме обилно, за да уплътним почвата и да осигурим по-добрия й контакт с корените.
- За да се осигури лекото изваждане на цветето от саксията, час-два предварително почвата се навлажнява. Така то се отделя с всичката пръст, обхваната от корените. Ако въпреки това и след леко почукване не се отделя, чукваме ръба на саксията, както е обърната, в по-висок предмет, например ръба на маса. Част от пръстта около корените оронваме. Ако корените са много и силно разклонени, част от тях изрязваме. Ще се развият нови, млади, по-активно. Ако са малко, запазваме ги. Има ли изсъхнали или загнили, изрязваме ги до здрава тъкан. Пресаденото растение поставяме на завет и на сенчесто място, в студено време го държим ден-два в стая. Полезно е оросяването с помощта на пулверизатор, понеже дейността на корените е смутена. Най-добре е пресаждането да се извършва в тихи и топли дни.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Зазимете декоративната градина
Снегът и студът през зимата могат да повредят дърветата, храстите и декоративните тревни площи.Особено това става при необичайно студена зима. Новозасадените растителни видове ще имат нужда от някаква зимна защита. Необходимо е през ноември да се направи следното:
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите