Красотата й е завладяваща, а ярките цветове и нежни листа внасят бодрост и оптимизъм на терасата или в градината. Родината на това прекрасно растение е Америка, но е толкова обичано, че много хора го приемат за традиционно българско. Цъфти дълго и се гледа лесно - една от най-хубавите комбинации за любителите на цветя. Съществуват повече от 90 едногодишни и многогодишни вида от рода латинка - растящи вертикално върху опори, висящи или стелещи се.
Тя е не само красива, но и полезна. В градината ще прогони много вредители - нейният мирис не се харесва на щитоносната въшка, колорадския бръмбър, белокрилката и зелевата гъсеница. В народната медицина латинката е известна със своите лечебни свойства. Прилага се при грип и заболявания на горните дихателни пътища, както и за излекуване на кожни заболявания и укрепване косата. А в Англия и Германия латинката се използва и за приготвяне на различни подправки.
Рецепти
Оцет
Няколко цвята от растението сложете в стъклен непрозрачен съд и залейте с чаша оцет. След около месец ще разполагате с оцет, който има необичаен аромат и бронзов цвят. Използва се предимно за салати.
Маринована вместо каперси
Както и маринованите каперси, тя ще придаде на храната приятно кисел вкус. За маринованата латинка се събират неузрели пъпки и цветове. Измиват се и след като се изсушат се слагат в стъклени съдове, заливат се с горещ оцет. Готвят се точно както краставиците и се затварят плътно. Съхраняват се на хладно място. Използват се като подправка на месни и рибни ястия. Добяват се и в супи.
Пикантна подправка от френско грозде и латинка
Листата и цветовете се нарязват на много дребно и се смесват с пюре от ягоди и червено френско грозде. Добавя се пресован чесън и растително масло на вкус. Латинката, френското грозде и чесънът трябва да са в равни части. Съхраняват се на хладно място.
Мелотрията ражда мини-краставици
Грапавата мелотрия е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Тя бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори. Растението цъфти в яркофълти цветове.
Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите