Чувства се добре почти навсякъде
Орехът е разпространен в твърде широки географски райони, но най-добре се развива и ражда плодове в по-южните части на умерения пояс, където се намира и нашата страна. У нас се среща и над 1000 м надморска височина, но е по-сигурно отглеждането му докъм 800 метра. За предпочитане са районите с по-мека зима и местата, където ранните есенни и късните пролетни мразове са по-редки. През зимата понася понижение на температурата до минус 28-30 градуса, но при по-силни и продължителни застудявания измръзват младите 2-3 годишни клонки. Причина за такива измръзвания може да бъдат и ранните зимни студове. Въпреки че орехът цъфти сравнително късно, случва се да измръзнат цветове и млади филизи.
Сушавите години не го плашат (снимка)
Това е, защото развива мощна коренова система. Основно тя се разполага в еднометровия почвен пласт, но отделни мощни корени проникват и до 5 метра дълбоко, откъдето засмукват влага. Разбира се, за това е необходимо и почвата да е дълбока и пропусклива и да няма плитко (по-малко от 2 м) разположени води. Иначе към останалите й качества не е особено взискателен. Вирее на различни почвени типове, стига да не са много варовити, сухи и бедни. Засаден на такива места, се развива бавно, дърветата остават дребни и раждат малко.
Обича много светлината
Доказателство за това са свободно растящите на полето незасенчени единични растения, които развиват характерната за вида мощна корона, живеят дълго и дават богата и висококачествена реколта. В компактните насаждения дърветата не развиват такива мощни корони поради взаимното засенчване. Затова пък от такива промишлени масиви се получават повече плодове от единица площ.
Короната му пречи да влиза в малкия двор
Впечатляващите размери на ореха са и неудобство за отглеждането му в по-малки дворове. Това е най-голямото отглеждано у нас дърво. Само диаметърът на ствола му е 80-100 см, а понякога и много повече. На височина достига до 25-30 метра, а короната му се разстила в кръг с диаметър 15-20, дори и 25 метра. Тези размери са характерни за старите дървета, но и когато са по-млади, заемат чувствителна площ, на която отглеждането на други растения е невъзможно. В замяна на това мястото е сенчесто и приятно за отмора. Размерите трябва да се вземат под внимание, когато орехът ще се засажда в дворната градина. За да се избегне засенчването, той следва да се настани в най-северната част. Освен това следва да се има предвид и законовото разстояние от оградата със съседа.
Храна и лекарство (снимка)
Ореховите ядки са ценна храна с висока биологична стойност. Те са богати на мазнини, белтъчини, минерални соли, витамини, както и на въглехидрати, които са в относително по-малко количество. Съдържанието на мазнини при отделните сортове се движи в различни граници и достига 60-80%. Ореховото масло се отличава с много добър вкус, аромат и е едно от най-предпочитаните от майсторите на кулинарното изкуство. Участието на белтъчини в ореховите ядки се движи от 12 до повече от 20%, а захарите са 4-5%. Маслото, белтъчините и въглехидратите определят високата калоричност на ореховите ядки, а богатото съдържание на витамините С, В1, В2, РР, каротин и на минерални соли им придава и лечебни качества. Зелените плодчета са изключително богати на витамин С (3000 мг%), чието съдържание с узряването постепенно намалява, но е все още твърде високо в пресните ядки и се запазва в чувствително голямо в сухите.
Листата също са богати на витамини, както и на други полезни вещества. В медицинската практика се препоръчват екстракти при възпаление на венците, при кожни заболявания, за подобряване на храносмилането и др.
Характерно за ореха е, че той е еднодомно двуполово растение, което означава, че върху клоните се оформят отделно мъжки и женски цветове. Опрашването се осъществява чрез вятъра. Понякога се наблюдава и т. нар. дихогамия, което представлява неедновременен цъфтеж на мъжките и женските цветове. В резултат на кръстосаното опрашване и хилядолетното семенно размножаване се е получило голямо разнообразие, особено по отношение на качествата на плодовете - едри, дребни, с твърда или с мека черупка, с лесно или трудно отделяща се ядка, с по-висока или с по-ниска масленост и т. н. В повечето случаи при естествени условия положителните качества са съчетани с недостатъци. В резултат обаче на организирани експедиции и продължителни изследвания бяха отбрани много ценни форми, вече утвърдени като сортове, които се размножават по вегетативен път чрез присаждане. Тъкмо такова облагородено дръвче трябва да засади всеки, който възнамерява да отгледа орех.
Основните сортове, които се размножават у нас, са открити в различни райони на страната и носят имената им или имената на населените места. Такива са Извор 10, Кукленски, Силистренски, Сливенски, Дряновски, Пловдивски и др. Внесени са и повече от 10 сорта от САЩ. Всичките се отличават с едри плодове, тънка черупка, лесно отделяща се плътна ядка. Беритбената зрялост на повечето от тях настъпва през втората половина на септември.
Дръвчетата, получени от семена, прораждат твърде късно - едва след 10-15 години. Редовното плододаване започва на 25-30 годишна възраст, а максимални добиви се получават от 50-60 годишни дръвчета. Присадените растения дават първите си плодове към третата до петата година след засаждането, а към петнадесетата година, когато по семеначетата се появяват първите плодове, те встъпват в редовно плододаване. Добивът от едно дърво е средно около 40-60 кг, но в някои случаи надхвърля и 100. Не е малко, още повече като се има предвид, че продължителността на живота на ореха е 150-200 години, а има и дървета на по 300 и 500. Така че всяко засадено орехово дръвче е добрина за поколения напред.
Нищо не е за изхвърляне
Няма друг овощен вид, на който да се използва цялата надземна част - не само плодовете, а и плодовата обвивка, листата, дървесината, кората.
Много високо се цени ореховата дървесина. Тя е плътна здрава, сравнително лека и трайна. С приятния си цвят, красивите фигури и лесната обработка тя е предпочитана в мебелната промишленост, резбарството и други стопански отрасли. Листата, плодовите обвивки и кората се използват в кожарската промишленост, служат за боядисване на вълнени и копринени тъкани. Младите плодове и листа представляват интерес за медицината и козметиката.
С декоративните си качества орехът успешно се използва за озеленяване и е чудесно средство за укрепване на наклонени и подложени на ерозия терени.
Стопанското му значение се определя и от това, че не е труден за отглеждане. Единствено беритбата изисква повече усилия, но те се отплащат високо.
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите