При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване. Филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зимните са основни, тяхното време е есента, след листопада, до началото на пролетта. При зимните резитби за формиране и подмладяване се премахва голяма част от дървесината и те трябва да се съобразяват с придвижването на резервните хранителни вещества към връхната част на растението. След завършване на вегетацията голяма част от тези вещества преминават от короната към основата на скелетните клони, стъблото и корените. През пролетта се наблюдава обратно движение. Началото на растежа и цъфтежа протичат за сметка на тези вещества, докато се оформят първите листа и започне фотосинтезата. Затова ранната есенна и късната пролетна резитба се избягват. Но има и друга опасност - много ниските зимни температури може да предизвикат измръзване на кората и на камбия близо до откритите рани. Тогава зарастването е трудно, а при силни измръзвания - дори невъзможно. У нас такива температури са рядко явление и измръзвания могат да се причинят само при по-големи отрези, каквито се правят най-често при подмладяващите резитби. Замазването на раните с овощарска замазка или блажна боя до голяма степен предпазва наранените части от мраз и от изсъхване.
Кога и как
* През есента резитбите те не бива да започват много рано, а през пролетта трябва да приключат колкото е възможно по-скоро преди температурите да са се повишили трайно над 8-10 градуса.
* Когато се налага по-силна резитба, най-добре е тя да започне в края на зимата и да свърши рано напролет.
* При прасковата се правят силни резитби за плододаване, но те засягат основно едногодишни и двегодишни клонки. Резитбата може да започне още през есента, като се оставят повече плодни клонки. Ако през зимата не са измръзнали плодни пъпки, през пролетта допълнително се прорежда.
* Новозасадените и младите дръвчета се режат в края на зимата, до началото на пролетта.
Моравата се коси в жарък ден
Косенето влияе стимулиращо върху гъстотата, устойчивостта и дълговечността на тревната площ. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 10 до 12 см. При луксозно поддържаните масиви височината е 5-8 см.
Ръкотворната хубост на чимшира
Високите чимшири, зиме и лете все зелени, грижливо отглеждани и поддържани от стопаните, са отличителна черта на старите български градини. Ценят се високо заради гъстата красива корона, блестящите листа и добрата им поносимост към подстригването, която позволява да се създават от тях различни фигури.
Боровинката не се реже първите години
След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Премахват се само повредените клончета. Резитбите започват от четвъртата година. Въпреки създадените благоприятни условия за отглеждането им, не може да се очаква хубав плод, ако храстите никога не се подрязват.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите