Има антигрипен ефект и смъква кръвната захар
Воловарката (Coprinus сomatus) е деликатесна гъба, която се отглежда в редица европейски страни, а проучванията върху нея продължават. Все още продукцията й в сравнение с другите култивирани гъби е малка. Вкусовите й качества се оценяват като много добри. Съществуват изследвания, които показват, че плодните тела на гъбата имат антигрипен ефект и съдържат субстанции, които понижават кръвната захар.
Устройство
Плодното тяло на гъбата се състои от гугличка и пънче. Гугличката е висока от 8 до 14 см с диаметър при младите екземпляри от 3 до 6 см, продълговато-яйцевидни до цилиндрични, порцелановобели с качулест връх. С нарастване на плодното тяло гугличката придобива звънчевидна форма, едновременно с това се променя цветът от бял към розов, виолетов и накрая черен. По повърхността на гугличката има светлокафяви разперени керемидообразно наредени люспи. Пластинките са бели, със застаряването на гъбата стават розови, виолетови, накрая почерняват и се втечняват. Месестата част на гъбата е бяла, тънка, нежна и трошлива. В природата гъбата воловарка се среща от късна пролет до късна есен върху торища, в дворове, край пътища, по пасища.
Без светлина прави плодните тела
Гъбата воловарка е сапрофитна. Оптималната температура за развитие на мицела в хранителната среда от 20 до 25ºС. Не трябва да се допуска температура над 30ºС. Оптималната температура за плододаване е 18-24ºС, влажност на хранителния субстрат около 65%, относителна влажност на въздуха 80-90%. Не се нуждае от светлина за формиране на плодните тела.
Изследванията у нас и в чужбина показват, че гъбата воловарка може да се отглежда върху всички видове компости за култивирана печурка, термично обработени. В суров компост конкурентните микроорганизми и гъбни мухички силно увреждат мицела, а и получените добиви са ниски.
Воловарката е много чувствителна към температурата
Грижите през периода на развитие на мицела (снимка) в компоста се състоят в поддържане на оптимална температура и влажност на покривката. Воловарката е много чувствителна към температурата. При ниски температури развитието на мицела в компоста се забавя много и това довежда до закъсняване на плодообразуването и до удължаване на целия производствен процес.
Грижите през периода на плододаване са подобни на тези при култивирана печурка. Плодните тела на воловарката са много нетрайни, особено ако са обрани в по-напреднал стадий. Ето защо те трябва да се берат, когато са с дължина около 5 см и са подходящи за изнасяне на пазара или да се съхраняват при температура 2ºС за 48 часов срок. Едрите гъби са с отлични кулинарни качества, но трябва да се консумират в първите няколко часа след беритба.
Добиви
При проведените у нас опити бяха получени следните добиви при използването на различен хранителен компост: какалашков - до 227 кг пресни гъби от тон компост, компости с участие на царевичак - до 170 кг, универсален компост - до 117 кг и сламен компост - до 74 кг.
Беритбеният период при температура на плододаване от 17 до 20ºС е 60 дни, но може да бъде и 120 дни, с продължителни прекъсвания между вълните.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите