Кайсиите са малки оранжево-млечни плодове, които са не са много сочни, но определено са сладки. Латинската дума за кайсия означава "скъпоценен", определение, което е дадено на кайсията заради нейното ранно узряване още в средата на лятото. Китайците свързват кайсията с обучителния период, който обикновено е кратък - така и този плод съумява да узрее за кратък период от време. Кайсията и прасковата са подобни плодове и всяка една рецепта с кайсии може да бъде изпълнена и с праскови.
Хранителни вещества в 100 грама плод кайсия
Енергия - 201 kJ (48 kcal)
Въглехидрати - 11 g
Захари - 9 g
Фибри - 2 g
Мазнини - 0.4 g
Протеин - 1.4 g
Витамин А - equiv. 96 μg (11%)
Бета каротин - 1094 μg (10%)
Витамин С - 10 mg (17%)
Желязо - 0.4 mg (3%)
(снимка) Хранителни вещества в 100 грама сушени кайсии
Енергия - 1,009 kJ (241 kcal)
Въглехидрати - 63 g
Захари - 53 g
Фибри - 7 g
Мазнини - 0.5 g
Протеин - 3.4 g
Витамин А - equiv. 180 μg (20%)
Бета каротин - 2163 μg (20%)
Витамин С - 1 mg (2%)
Желязо - 2.7 mg (22%)
Пресните кайсии имат високи хранителни и лечебни свойства. Много полезен е и кайсиевият нектар,в който витамините се запазват много добре. Този нектар е особено полезен за малки деца. Непълна чаша кайсиев сок или 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човек от витамин А, който влияе благоприятно върху растежа и предотвратява болестните изменения на кожата и лигавиците. Съдържащото се в кайсиите желязо повишава лечебната им стойност за хора, които страдат от анемия. Кайсиите са много полезни при бъбречни болести, болки в черния дроб и жлъчката, а поради високото си съдържание на алкални елементи, те се ефикасно средство при подагра и ревматизъм.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите