Прасковата произхожда от Китай, предполага се, че нейното отглеждане е започнало около преди 5000 години. От там още преди новата ера е разпространена в Средиземноморието включително и по нашите места.
В Китай прасковата е особено на почит и се счита за плод, който се яде от боговете, тъй като носи дълголетие на онези, които я консумират. Прасковите са костилкови плодове с бяла или жълта месеста част. Прасковите с бяла месеста част са обикновено много сладки. Плодовете на прасковата могат да се използват като допълнение към салати или за направа на вкусни шейкове.
Хранителни вещества в 100 грама плод праскова
Енергия - 165 kJ (39 kcal)
Въглехидрати - 9.5 g
Захари - 8.4 g
Фибри - 1.5 g
Мазнини - 0.3 g
Протеин - 0.9 g
Витамин А - 16 μg (2%)
Витамин В9 - 4 μg (1%)
Витамин С - 6.6 mg (11%)
Желязо - 0.25 mg (2%)
Калий - 190 mg (4%)
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха Облекчават храносмилането пи хранене с богата на мазнини храна. Съдържанието на голямо количество калиеви соли ги прави подходящи при сърдечно-съдови заболявания, при които организмът трябва да се обезводни (калият има пикочогонно действие и усилва сърдечния мускул).
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите