Начало › Полезно › Смокиня

Смокиня

29.01.2023 | Коментари (0)
Смокините са сладки, ароматни плодове. Те са древни плодове и естествени антиоксиданти . Сушени смокини източник на витамини и минерали. Напълно узрели смокиня имат крушовидна форма с сочна плът. Смокините принадлежат към семейството Moraceae. Родината им е Мала Азия и днес се отглеждат като важен плод за търговия в източните средиземноморски региони.

За да се вкусни, смокините трябва да узреят напълно на дървото, преди се откъснат. Те могат да се консумират пресни или изсушени.

Хранителни вещества в 100 грама сушени смокини

Енергия - 1,041 kJ (249 kcal)
Въглехидрати - 63.87 g
Захар - 47.92 g
Фибри - 9.8 g
Мазнини - 0.93 g
Протеини - 3.30 g
ВитаминВ1 - 0.085 mg (7%)
Витамин В2 - 0.082 mg (7%)
Витамин В3 - 0.619 mg (4%)
Витамин В5 - 0.434 mg (9%)
Витамин В6 - 0.106 mg (8%)
Витамин В9 - 9 μg (2%)
Витамин С - 1.2 mg (1%)
Калций - 162 mg (16%)
Желязо - 2.03 mg (16%)
Магнезий - 68 mg (19%)
Фосфор - 67 mg (10%)
Калий - 680 mg (14%)
Цинк - 0.55 mg (6%)

Смокините са плодове е с ниско съдържание на калории. 100 грама пресни плодове осигуряват само 74 калории. Въпреки това те съдържат разтворими фибри, минерали, витамини и антиоксиданти, които извънредно допринасят за подобряване на нашето здраве. Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти. В действителност сушените плодове са концентрирани източници на енергия. 100 сушени грама смокини осигурява 249 калории.

Пресните смокини, особено черните, съдържат много полифеноли флавоноиди и антиоксиданти като каротин, лутеин, танини и т.н. Полезността на смокините като антиоксидант с сравнима с таз на ябълките. В допълнение пресните смокини съдържат добри нива от някои витамини като витамин А, Е и К. Като цяло плодовете предпазват от развитие на ракови заболявания, диабет и инфекции.

Пресните и сушените смокини съдържат добри нива на витамин В-комплекс като ниацин, пиридоксин, фолати и пантотенова киселина. Тези витамини функционират като ко-фактори при метаболизма на въглехидрати, протеини и мазнини.

Сушените смокини са отлични източници на минерали като калций, мед, калий, манган, желязо, селен и цинк. 100 г сушени смокини съдържат 640 мг калий, 162 мг калций, и 2.03 мг желязо. Калият е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Медта е необходима при производството на червени кръвни клетки.

 

29.01.2023, GRADINATA.BG

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.