Портокалът е цитрусов плод на дървото портокал. Предполага се, че портокалът е наследник на хибрид, получен от кръстосването между помело (Citrus maxima) и мандарина (Citrus reticulata). Предполага се, че портокаловото дърво произхожда от южен Китай. Портокалите са били разпространени в Персия, Египет, Испания и Северна Африка от арабите по пътя на техните завоевания. Смята се, че името "orange" произлиза от арабски.
Плодовете са два основни вида - сладки и горчиви.Вътрешността на плода се състои от сегменти, наречени плодници, съставени от множество изпълнени с течност мехурчета. Сочните портокалови плодове съдържат впечатляващ списък от основни хранителни вещества, витамини, минерали, необходими за нормалния растеж и развитие на човешкия организъм.
Хранителни вещества в 100 грама портокали
Енергия 192 kJ (46 kcal)
Въглехидрати 11.54 g
Захари 9.14 g
Фибри 2.4 g
Мазнини 0.21 g
Протеин 0.70 g
Витамин В1 0.100 mg (9%)
Витамин В2 0.040 mg (3%)
Витамин В3 0.400 mg (3%)
Витамин В5 0.250 mg (5%)
Витамин В6 0.051 mg (4%)
Витамин В9 17 μg (4%)
Витамин С 45 mg (54%
Калций 43 mg (4%)
Желязо 0.09 mg (1%)
Магнезий 10 mg (3%)
Фосфор 12 mg (2%)
Калий 169 mg (4%)
Цинк 0.08 mg (1%)
Портокалите като цитрусови плодове отдавна са ценени заради своите хранителни и антиоксидантни свойства. Плодът е нискокалоричен, не съдържа наситени мазнини и холестерол, но е богат на фибри и пектин, които са много полезни за лица с наднормено тегло. Пектинът помага за защита на лигавицата на дебелото черво и съдейства за намаляване на токсични вещества в организма, както и предотвратява рака на дебелото черво. Едно от полезните му свойства е намаляването на нивото на холестерола в кръвта.
Портокалите, както всички цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С и по тази причина са мощен естествен антиоксидант. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.
Плодовете са богати и на витамин А и други антиоксиданти като алфа и бета каротин, бета-криптоксантин и лутеин. Тези съединения са необходими за поддържане здрави лигавиците и кожата, а също са от съществено значение за зрението. Портокалите са много добър източник на витамини В-комплекс. Калият в тях регулира кръвното налягане в организма.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите