Екзотичната папая е богата на многобройни хранителни вещества. Плодът е сред любимите плодове на много хора. Растението принадлежи към семейството на Caricaceae. Дървото папая ражда много крушовидни плодове с дължина от 20 до 60 см. и ширина от 10 до 30 см. Среден размер папая тежи около половин килограм. Плодът е узрял, когато на опипване е мак, а кората му е оранжево-кехлибарена.
От вътре плодовете се характеризират с множество черни семки, разположени в централната кухина. Плодовото месо е оранжево на цвят с жълти или розови нюанси, меко, сладко, с богат мускусен вкус.
Хранителни вещества в 100 грама папая
Енергия - 163 kJ (39 kcal)
Въглехидрати - 9.81 g
Захар - 5.90 g
Фибри - 1.8 g
Мазнини - 0.14 g
Протеини - 0.61 g
Витамин А - 328 μg (41%)
Витамин В1 - 0.04 mg (3%)
Витамин В 2 - 0.05 mg (4%)
Витамин В3 - 0.338 mg (2%)
Витамин В6 - 0.1 mg (8%)
Витамин В9 - 38 μg (10%)
Витамин С - 61.8 mg (74%)
Калций - 24 mg (2%)
Желязо - 0.10 mg (1%)
Магнезий - 10 mg (3%)
Фосфор - 5 mg (1%)
Калий - 257 mg (5%)
Натрий - 3 mg (0%)
Плодът е с ниско съдържание на калории и не съдържа холестерол, но е богат източник на фито-хранителни вещества, минерали и витамини. Папаята съдържат мека, лесно смилаема целулоза, която смогата за предотвратяване на запек.
Пресните, узрели плодове са с най-високо съдържание на витамин C в сравнение с портокалите и лимоните. Изследванията показват, че витамин С е много мощен имуностимулант.
Папаята е отличен източник на витамин А и флавоноиди, като бета-каротин и лутеин. Витамин А е необходими за поддържане на здрави лигавици и кожа и е от съществено значение за зрението. Консумацията на плодове, богати на каротин предпазва организма от рак на белите дробове и на устната кухина.
Папаята е плодът богат на много от витамини В-комплекс фолиева киселина, витамин B6), рибофлавин и тиамин. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на веществата. Пресният плод съдържа калий (257 мг на 100 грама) и калций. Калият е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. В традиционната медицина семената от папая се използват за производство на противовъзпалителни, антипаразитни и обезболяващи средства.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите