Привлекателната външност на плодовете е в хармония с ценните им хранително-вкусови и диетични качества. След бедния на прясна плодова храна зимен период черешите са важен източник на витамини и на микроелементи за хората. Предполага се, че черешата е била позната на древните народи в Китай и Египет преди 5 000 години Произходът й обаче не е установен. У нас черешата е повсеместно разпространена.
Хранителни вещества в 100 грама череши
Енергия - 263 kJ (63 kcal)
Въглехидрати - 16 g
Захари - 13 g
Фибри - 2 g
Мазнини - 0.2 g
Протеин - 1.1 g
Витамин А-23.2 mg
витамин В1 - 0.088 mg,
витамин В2 - 0.04 mg
Витамин В9 - 0.03 mg,
Витамин Е - 0,3 mg
Витамин С - 7 mg (12%)
Желязо - 0.4 mg (3%)
Калий - 0.72 mg,
Фосфор - 0.15 mg,
Цинк - 4.7 mg,
Манган - 2.3 mg,
Мед - 4.3 mg
С богатия си разнообразен химичен състав, с ранното си узряване черешите имат голямо значение за укрепването на здравето на човека. Те възбуждат апетита и усилват перисталтиката на стомаха и червата, с което улесняват храносмилането и утоляват жаждата. Полезни за болни от затлъстяване, нефрит, захарен диабет. Черешите имат пикочогоннодействие. Дъбилните вещества в тях действат противовъзпалително върху лигавицата на червата. Плодовете съдържат голямо количество калий и чрез алкализиране на урината влияят благотворно при камъни пясъци в бъбреците, при възпаления на пикочните пътища.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите