Начало › Полезно › Аронията и ползите от нея

Аронията и ползите от нея

19.01.2023 | Коментари (0)

 

 Аронията като растение произхожда от Северна Америка и Европа. Докато американските индианци са използвали плодовете на храста за медицински цели, последните изследвания показват, че плодът съществено допринася за поддържане на всички функции в организма. Аронията е с кисела на вкус, ето защо в повечето рецепти се добавят допълнителни подсладители. Плодовете от арония се считат за новата суперхрана заради голямото съдържание в тях на антиоксиданти, витамини и минерали. Антиоксидантите в аронията предотвратяват появата на рак и спомагат за защита на ДНК на организма. Те се предотвратяват отделянето на холестерол по стените на кръвоносните съдове

Ако искате да сте вечно здрав - аронията е плодът, от който се нуждаете! Наскоро плодовете на храста арония попаднаха в полезрението на специалисти и диетолози заради изключителното съдържание на минерали и витамини в плодовете.

Храстът арония ражда ежегодно множество малки около 1 см в диаметър плодове със сравнително дебела, пигментирана кожа. Червеният сорт арония е с по-сладък вкус от черният сорт, но последните са богати на антиоксиданти.

Аронията е богата на витамини и минерали - Витамин С, витамин Е, витамин В2, витамин В6 и фолиева киселина. Те спомагат за поддържането на здрава кожа, правилния метаболизъм на нашето тяло и съдейства за мускулното развитие на организма.

Хранителни вещества в 100 грама арония

Енергия - 47 Kcal 2.5%
Въглехидрати - 9.6 g 7%
Протеини - 1.4 g 2.5%
Мазнини - 0.5 g 2%
Фибри - 5.3 g 14%
Фолати - 25 mcg 6%
Витамин A - 214 IU 7%
Витамин C - 21 mg 35%
Витамин E - 1.17 mg 8%
Витамин K - 19.8 mcg 17%
Натрий - 1 mg 0%
Калий - 162 mg 3%
Калций - 30 mg 3%
Желязо - 0.62 mg 8%
Магнезий - 20 mg 5%
Манган - 0.646 mg 32%
Цинк - 0.53 mg 5%

 

Аронията е плод с ниско съдържание на калории и мазнини, но е богат източник на витамини, минерали, антиоксиданти и диетични фибри.

Чертана аронията съдържа високи количества на феноли, флавоноиди, фито-химикали. Научните изследвания показват, че консумацията на арония подобрява здравословното състояние на организма, забавя стареенето, предотвратява появата на рак, и успешно се бори невралгиите, възпаленията, диабета, и бактериални инфекции.

Плодовете са богати на флавоноиди, и антиоксиданти като каротин и лутеин. Ето защо аронията е полезна за очите. Тя е добър източник на много витамини като витамин C, витамин А, витамин Е, бета-каротин и фолиева киселина, а и на минерали като калий, желязо и манган. 100 г пресни плодове осигуряват около 35% от дневната препоръчителна нива на витамин С.

Плодът арония съдържа в себе си оксалова киселина и би следвало хората, които има склонност към образуване на оксалатни камъни в пикочните пътища да внимават при употребата на плода. Адекватният прием на вода се препоръчва при тези лица, за да се поддържат нормално ниво на
диуритичност

19.01.2023, Gradinanat.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.