Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните топли слънчеви дни. В източните народи тиквата се счита за символ на плодородието и здравето. Не случайно нейният образ присъства в множество митове за неочаквано благополучие. Според митологията на Бирма светът е създаден от тиквата. Японците пък ядат тикви за късмет по време на урожй, за да е сладка, сочна и богата реколтата. У нас тиквата е традиционна украса на дома, а ястията от тиква носят наситения аромат и свежест на богатата есен.
Посветили 2012 година на ТИКВАТА, GRADINATA.BG обявява следните конкурси:
1. Фотоконкурс „Тиква - Чаровница", разкриващ красотата на тиквите;
2. Конкурс „Тиква - рекордьорка", посветен на необикновените възможности на този плод;
3. Конкурс „Най-вкусна тиква", който е свързан с избора на най-вкусна рецепта с тикви.
Регламентите на конкурсите са:
При фотоконкурса „Тиква-Чаровница" (снимка) изпращайте вашите цветни снимки, записани с минимална компресия и във формат JPEG, желателно е в AdobeRGB или sRGB, без CMYK; - дължината на кадъра да бъде 1024х768 пиксела и по-голяма; - резолюцията на кадъра да бъде над 72dpi и по-голяма.
Снимките ще бъдат подбирани анонимно от компетентно жури. Авторите заявяват участието си в конкурса чрез регистриране като потребител в сайта и качване на снимки към конкурса. Един автор може да участва максимум с 5 фотографии.
Авторите на първите пет фотографии, получили най- много гласове от потребителите на сайта ще получат рекламна шапка от WWW.GRADINATA.BG. Авторите на първите пет фотографии, получили най- висока оценка от журито ще получат предметни награди.
Изпращането на снимките започва: 06.10.2012
Краен срок за изпращане на снимките: 30.11.2012
Гласуването започва: 15.10.2012
Краен срок за гласуване: 30.11.2012
Брой снимки за потребител: 5
Конкурсът „ТИКВА - рекордьорка" (снимка) изисква представяне не само на снимков материал, но и на копие от документ, посочващ регистрираната тежест и размери на тиквата. Снимки и материали за участие в конкурса изпращайте на адреса:
София 1463
Бул. Патриарх Евтимий № 81, ап 4
ГРАДИНАТА ООД
За конкурса „Тиква Рекордьорка"
Краен срок за подаване на материалите е 30 ноември 2012. Първите три места на рекордно тежки тикви ще получат награда - семена от екзотични тикви, които не се намират на нашия пазар.
Третият конкурс - „Най-вкусна тиква" (снимка) е посветен на удоволствието да се яде тиква, което в нашата класика е обезсмъртено в прочутия разказ на Елин Пелин „Печената тиква". В търсене на най-интересната, най-необичайната, най-вкусната и най-бързата рецепта с тиква ГРАДИНАТА.БГ обявява конкурс за кулинарни рецепти с тиква. В резултат на конкурса ще бъде издаден сборник с рецепти и победителите в конкурса ще спечелят безплатен екземпляр от този сборник.
Вкусните рецепти изпращайте на адрес:
София 1463
Бул. Патриарх Евтимий № 81, ап 4
ГРАДИНАТА ООД
За конкурса „Най-вкусна тиква"
или на електронна поща: dcstaneva@gmail.com
Краен срок за подаване на материалите е 31 декември 2012.
На всички участници желаем успех!
Латинката – красива и... пикантна
Красотата й е завладяваща, а ярките цветове и нежни листа внасят бодрост и оптимизъм на терасата или в градината. Родината на това прекрасно растение е Америка, но е толкова обичано, че много хора го приемат за традиционно българско. Цъфти дълго и се гледа лесно - една от най-хубавите комбинации за любителите на цветя.
Мелотрията ражда мини-краставици
Грапавата мелотрия е малко позната у нас. Тя се отнася към семейството на тиквените. Разпространена е предимно в Африка. Това е тревисто едногодишно растение, което расте до дължина 30 м. Тя бързо се разпространява и със своите къдрави мустачки лесно се закрепя на всевъзможни опори. Растението цъфти в яркофълти цветове.
Трънката гони грипа
Който изяде първите три цветчета на трънката, няма да боледува цяла година. Това гласи народното поверие. И с право. В различни рецепти са включени също плодчетата, листата и корените на това растение. Плодовете се берат напълно узрели, след това се сушат на слънце. Изсушените трънки са почти черни, със синкав оттенък.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите