Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска (оранжева шапка, пъстри зелени, бели и жълти цветове в долната част) тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността. Освен ясно изразения декоративен ефект този сорт тикви са не само годни за консумация, но имат прекрасен вкус. Тиквеното месото е с наситено златисто-оранжев цвят и е доста сочно, и сладко на вкус.Тиквите са богати на калций, фосфор и витамин А, поради което могат да се използват в различни диети.
Тиквената лиана е изключително жизнена и допълнително се вкоренява при листните възли. (снимка) При растежа си тя изисква значително количество вода, наторяване и слънчево място. Мулчирането на гнездото може да е полезно за задържане на почвената влага. Цветовете на тиквата Турски тюрбан са големи и ароматни, поради което привличат пчелите. По-голямата част от тях, обаче, са мъжки (растат на високо стъбло), които няма да дадат плод. Обикновено женските плодове са по-малобройни и са разположени на по-късо стъбло с овална форма под тях. (снимка)
Най-интересната част при отглеждането на този сорт тиква е да гледате как плодът нараства и променя цветовете си. Плодовете узряват със шапчестата част към земята. Ако ги обърнете в този момент, рискувате да пречупите стъблото.
Плевете редовно около тиквеното гнездо и пазете тиквите от гризачи. Тиквата Турски тюрбан привлича краставичния бръмбар, поради което може да се разболее от бактериално изсъхване. Тиквената лиана е доста устойчива и дава богата реколта без много грижи. Тиквите се берат преди да паднат първите студове, когато стъблото изсъхне.
Турският тюрбан може да се съхранява на хладно и тъмно място в продължение на няколко месеца. Ако искате да я замразите, първо трябва да я обелите и нарежете на парчета. Тиквата става за приготвяне на супи и пюрета. Опечена цяла също е интересна като блюдо.
Внимавайте: семената на тиквата могат покълнат, ако ги оставите в съда за компостиране.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите