Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Пепеляшка

Пепеляшка

21.02.2012 | Коментари (0)

Тиквата Пепеляшка (официално име - "Rouge vif D'Etampes") е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. (снимка) Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността. Това е любимият сорт тиква на много французи и американци. (снимка)

Тиквата Пепеляшка е не само много красива на външен вид - тя е плоска по форма и ярко оранжева на цвят. На вкус е истински деликатес  и в това се крие нейното вълшебство. Тиквата може да се използва за декориране на дома, но и за приготвяне на пайове, десерти, баници. Тиквеното месо е богато на витамин А, витамин С, калий и желязо, поради което консумацията на тиква е полезна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.  (снимка)

Съвети за отглеждане на тиква Пепеляшка

Както всички тиквени растения, така и Пепеляшка се нуждае от пространство, за да расте - около 1.80 - 2 квадратни метра на растение. Тиквената лиана може да се развива и върху пергола, но е необходимо подпорките да са достатъчно стабилни, за да издържат на тежестта на лианата, тъй като е възможно броят на тиквите на едно растение да достигне 9.  Мястото, където ще засадите вашата Пепеляшка трябва да се слънчево и добре дренирано. За препоръчване е почвата да е с кисела реакция - рН 6,0 до 6,5.

Тиквата Пепеляшка расте и чрез разсад, който е заложен 3 седмици преди средно денонощните температури да станат 15оС, с цел създаване на по-ранна реколта. В едно гнездо се засаждат 3-6 семена, като разстоянието между гнездата е 2.5 метра.

След като растенията поникнат, оставете най-развилите се 2 - 3 от тях във всяко гнездо. Мулчирайте около растенията, за да запазите влагата и да потиснете развитието на плевели в близост до гнездото. Поставете дъски или керемиди под растящите плодове, за да ги предпазите от гниене.

Поливайте тиквените лиани обилно, особено по време на цъфтежа. Когато се появят първите  плодове, е добре да прищипнете върховете на лианите, за да предотвратите растежа им и да насочите енергията на растението към отглеждането на плодовете. Добре е тиквите да се наблюдават и внимателно да се завъртат по малко на всеки две седмици, за да получите симетрични, добре оформени плодове.

Внимавайте - не садете в близост до тиквите сродни растения (например: краставици и тикви), за да запазите сортовете си чисти. За гранични растения се препоръчват петунии, латинки, които отблъскват вредителите от тиквите. Друг вариант е да се заобиколи тиквеното насаждение с насаждания от репички.

21.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.