Начало › Стъпка по стъпка › Градината стъпка по стъпка › › Работете с ножицата правилно, за да се радвате на плод дълго време

Работете с ножицата правилно, за да се радвате на плод дълго време

05.02.2011 | Коментари (2)

Резитбата на овощните растения е мероприятие, чрез което може да се окаже най-ефективно влияние върху растежа, плододаването и дълголетието. Това се постига, ако тя бъде съобразена с възрастта и растежните особености, както на цялото растение, така и на отделните клони и клонки, и е съчетана с останалите грижи по отглеждането - обработки, торене, напояване и растителна защита. Ако не бъде съобразена с тези особености, тя може да окаже и отрицателно влияние. Типичен пример за това са силните резитби при младите растения, които удължават непродуктивния период и предизвикват силно сгъстяване на короната. От друга страна, ако не се извършва никаква резитба, плододаването настъпва по-рано, но след това короните се сгъстяват и това се отразява върху качеството и редовността на плододаването. В силно сгъстените корони голяма част от листата и плодовете не се огряват добре от слънцето. В резултат плодовете остават дребни и лошо оцветени, а клонките бързо започват да съхнат. Скелетните клони се оголват и плододаването основно остава в периферните части. Ако през периода на плододаването не се извършват редовни резитби за просветляване и подмладяване, дърветата се отрупват с много обрастваща дървесина, върху която се залагат много плодни пъпки. Това води до претоварване с плодове, което се отразява върху качеството им и върху растежа, а оттам и върху цветообразуването. Това е една от основните причини за нередовното плододаване.

След засаждането се подкастря силно

През отделните периоди от живота на растението и в зависимост от растежните прояви, се провеждат различни по сила и особености резитбени операции. Първата резитба след засаждането е силна, за да се уравновеси нарушената коренова система с надземната част, което се отразява благоприятно върху прихващането. С тази резитба се определя и височината на стъблото. Тенденцията е да се формират корони с по-ниски стъбла. С това се улесняват по-нататък резитбите, пръскането и особено беритбата на плодовете. Височината на стъблото трябва да се съобразява с растежните особености на вида, сорта и използваната подложка. Има случаи, когато първата резитба след засаждането е много слаба или дръвчетата въобще не се съкращават. Това е при формирането на вретеновидна корона при ябълката и крушата, присадени на слаборастяща подложка. Почти не се съкращават и прасковените дръвчета при формирането на свободно растяща корона през периода на формиране на скелетни разклонения и обрастваща дървесина. Това се отнася и за техните продължители през следващите години. При прасковата такова съкращаване изобщо не се налага, тъй като леторастите формират много предивременни клонки. Резитбите за съкращаване при младите растения се отразяват неблагоприятно, тъй като предизвикват сгъстяване на короната и забавяне на плододаването.

Друга вредна резитба в тази възраст е премахването на слабите клонки, върху които най-рано ще се заложат плодни пъпки и плодове. Те няма да предизвикат сгъстяване и най-рано ще започне отмирането им. С тяхното премахване ще се предизвика предивременно оголване на скелетните клони.

Когато дадат плод се поддържа баланс

(снимка) С резитбите през плододаващия период се поддържа относително равновесие между растежа и плододаването. С напредването на възрастта короните се сгъстяват, плододаването се засилва и растежът намалява. Това е основната причина за влошаване качеството на плодовете и нередовното плододаване. Чрез подменяне или съкращаване на застаряващите клонки се стимулира растежът, а с това се подобрява и плододаването. Отстраняването на част от плодните пъпки с тези резитби и с резитбите за просветляване не се отразява върху добива, тъй като овощните растения залагат много повече плодни пъпки, отколкото са необходими за една нормална реколта. С напредване на възрастта резитбите за просветляване и подмладяване на обрастващата дървесина се засилват. В последните години от живота на растенията, когато настъпят усилени процеси на съхнене, една по-силна резитба за подмладяване може да удължи до известна степен живота и плододаването. Това може да се постигне, ако се съчетае с по-обилно торене и напояване. При тази резитба се извършва силно съкращаване на скелетните части и детайлно прореждане и съкращаване на обрастващата дървесина.

05.02.2011, проф. д-р Цоло МИХАЙЛОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (2) | Добави коментар

Вижте още

Куче в градината
Изпочупени храсти, отъпкани и кални пътеки в тревата, изровени ями на поляната, прегазени цветни лехи... Ако всичко това ви звучи познато, значи, че във вашия  дом живее куче! И, разбира се , както и всички други членове на вашето семейство, и  този всеобщ любимец обича да се  разхожда в градината!

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.

Как да преместим ценните дървета
Засаждането на големи дървета започва с определяне на сроковете за тази операция. Най-добре е това да се извърши в периода на покой на дървесните видове. Тогава растенията сравнително по-лесно понасят пресаждането. Този период на широколистните е през есента, след листопада, през зимата и през пролетта преди разлистването. При нашите климатични условия, особено в Южна България  за предпочитане е есенното засаждане, а в по-студените райони - в ранна пролет. Най-добри резултати от зимно пресаждане се получават, когато се извършват при температура - 10- 12  градуса.