Пепелта от дървата в печката или камината е много добър калиев тор. Ето една универсална рецепта: 1 чаша дървесна пепел се разбърква в 10 литра вода. Но за да запазите ценните вещества в пепелта, трябва да спазвате няколко малки правила:
* Не използвайте за наторяване пепел, получена при изгарянето на дърва, които са били близо до пътища. Пепелта съдържа много олово и други тежки вещества.
* Съхранявайте пепелта суха - в стари кофи или във варели. Горещата пепел първо се охлажда. Ако я оставите под дъжда, ще се загуби калия и много други полезни вещества.
* Да съберете много пепел винаги е трудно. За икономия по-добре е да подсипете пепелта направо в ямите при засаждането на доматите, краставиците, картофите, а не да наторявате цялата почва.
* Пепелта на песъчливи почви трябва да се внася само през пролетта, а на тежката е допустимо да се внася и при есенното прекопаване.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите