По стара българска традиция Бъдни вечер е най-важният семеен празник, защото поверието гласи, че както мине вечерта, така ще върви животът на семейството през цялата година. Поради тази причина подготовката за празника е толкова важна и трапезата трябва да бъде изобилна. Броят на ястията е различен в различните краища на България, но едно е сигурно – те са постни и техният брой е нечетен – 7, 9 или 11. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сърми с ориз, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя обредният хляб със сребърна пара в него и късметлията, на когото се падне парата, ще му върви през цялата година. При разчупване на хляба първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта.
Вечерята на Бъдни вечер има обреден характер. В камината трябва да гори бъдник (тригодишно право дъбово или крушово дърво), под трапезата да е разтлана слама, напомняща Витлеемските ясли, а близо до нея да се поставят различни предмети, свързани с препитанието на семейството - напълнена с житни зърна ръкавица, кесия с пари, вързана с червен конец китка босилек. Вечерта е тиха и свята, защото е в тесен семеен кръг и се кади за прогонване на злите и нечисти сили. Отправят се молитви за благоденствие през идващата година.
Важно е да се знае, че всяко нещо, поставено на трапезата, е натоварено с определена обредна символика:
Добре е всеки член на семейството да опита от всички ястия, за да му върви годината. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът от къщата. А освен това Бъдни вечер е нощта, когато стават чудеса, затова всяко желание, се сбъдва.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Зазимете декоративната градина
Снегът и студът през зимата могат да повредят дърветата, храстите и декоративните тревни площи.Особено това става при необичайно студена зима. Новозасадените растителни видове ще имат нужда от някаква зимна защита. Необходимо е през ноември да се направи следното:
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите