Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › От какво боледуват дозряващите домати?

От какво боледуват дозряващите домати?

01.11.2010 | Коментари (0)

За болшинството любители градинари доматът е най- предпочитаната зеленчукова култура. Какви ли не сортове засаждаме - ранни, средно ранни, късни. Радваме се на първите откъснати домати, първите салати на трапезата. Най- интересното е, че здрави, червени, добре узрели домати без видими признаци на заболяване в един момент започват да се развалят и то в период, когато ги съхраняваме. Причината за това са болести, които се развиват в период на дозряването им. Това са антракноза по доматите, алтернарийно и фузарийно гниене и мокро (ризопусно) гниене по плодовете.

Антракнозата е болест, която се развива силно по узрелите плодове в периода на транспортирането или съхранението им и много рядко по зелените плодове.

Признаците се проявяват върху повърхността на зрелите и презрелите плодове, където се образуват вдлъбнати или плоски, кръгли или овални петна с диаметър 5-15 мм и повече. Отначало са воднисти и с гланцова повърхност. Скоро започват да потъмняват от центъра навън. Когато разрежете домата, под петната месото е изгнило и полуразрушено. В градината най-силно се нападат плодовете, които се допират до земята. Зелените части на растенията не се нападат.

Причинител на болестта е гъбата Colletotrichum pomoides. Развитието й е оптимално при умерена температура и влажно време. Заразява се зрелите и отслабени тъкани, чиято отбранителна способност е намалена. Инфекцията се съхранява в растителните остатъци, семената и амбалажа и т. н.

Черно гниене по плодовете на доматите се наблюдава при презряване на плодовете в градината.

Признаците се появяват по зрелите плодове в периода след достигане на беритбена зрялост и при закъсняване на прибирането. Най- често около дръжката се формират тъмни хлътнали петна, които постепенно се разрастват и могат да обхванат значителна част от плода. Често повредите започват от рани, резултат на физиологични наранявания или от друг характер. При влажно време напетняванията се покриват с кадифен черен налеп. При сухи условия плодовете постепенно се мумифицират, като от тях се запазва само кожицата.

Причинители са гъби представители на р. Alternaria. Те се съхраняват в растителните остатъци за повече от една година. Развитието им се благоприятства от влажно и умерено топло време.

Фузарийното гниене се развива силно както при презрелите и несвоевременно прибрани, така и при продължително съхранени в неподходящи условия плодове. Високата почвена и въздушна влажност благоприятства силното развитие на болестта.

Признаците се появяват вследствие на допир на плодовете до земята, като се развиват воднисти напетнявания. Те се разширяват много бързо и могат да обхванат целия плод като причиняват гниене, придружено с протичане. Върху нападнатите тъкани при влажни условия се развива мръсно бял или розов плътен налеп.

Причинители са няколко вида гъби от род Fusarium. Те са почвообитаващи видове, които се съхраняват като мицел.

Мокрото гниене по плодовете на доматите се проявява в градината в периода на зазряване или при условия на съхранение.

Напетняванията започват от единични наранени или презрели плодове, откъдето се разпространяват и могат да обхванат всички останали. Първоначално върху тях се появяват воднисти петна, върху които се развива плътен налеп. Повредите се придружават от протичане и мокро гниене на тъканите.

Причинител на болестта е гъбата Rhizopus nigricans. Оптимални за развитието на гъбата са условия на повишена въздушна влажност и температура около 15оС, която при благоприятни условия заразява отслабени или застаряващи растения. Нападат се плодове, които няколко дни са престояли на дебел слой и е имало възможност за запарване.

Мерките

За да предпазите доматите си от тези болести и да няма изненади през следващите години, когато ги отглеждате, е необходимо да знаете мерките за контрол. Беритбата трябва да се извършва в оптимална зрелост, съобразно сортовите особености. Да се извършва така, че да се нанасят най-малко механични увреждания по плодовете им. Съхраняването да се извършва при температура под 6 - 7оС, съобразно сортовите изисквания. При антракноза и мокро гниене заразата се запазва в растителните остатъци, семената, амбалажа и т.н. Затова е необходимо обеззаразяване на амбалажа с разтвор на технически формалин, разреден в съотношение 1: 50. При сеитбата, използвайте само обеззаразени семена.

01.11.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.