В статията "Ябълката" се разглеждат всички проблеми, свързани с отглеждането на тази овошка. Намерено е място за голямото й значение, представени са основните биологически и стопански особености на най-важните сортове, техните изисквания. Специален раздел има за основните болести и неприятели, от които страда ябълката, и какви мерки да се взимат срещу тях. Авторът проф. д-р Цоло Михайлов е изтъкнат учен и известен специалист, който притежава задълбочени познания и дългогодишен опит в областта на овощарската наука и практика.
Разпространение - на трето място в света, в умерения климат - на първо
Ябълката е един от най-широко разпространените овощни видове в света. Тя се нарежда на трето място след цитрусовите и бананите. От разпространените в умереният климатичен пояс видове е на първо място по площи и получена плодова продукция, която е около 55 млн. тона. Около 50% е в Азия, 30% в Европа и 16% - в Америка.
У нас този овощен вид се отглежда от дълбока древност. Преди нашествието на турците, през време на робството и след Освобождението ябълката притежавала по-малък дял в плодопроизводството. През този период основно място заема сливата. Ябълката е отглеждана в незначителни размери в смесени овощни градини. В началото на миналия век ябълковите градини са били по-малко от 2% от овошките. През периода 1970 - 1990 г. сме произвеждали 300 - 400 хил. т годишно, а към 1994 г. около 90 хил. тона.
Търсенето на вътрешния и външния пазар, организирането на първите овощни разсадници, увеличаването на сортовете са причина за бързото разширение на ябълковите градини. Към 1939 г. те вече заемат близо 20% от овощните насаждения. Особено бързо се увеличават площите след Втората световна война и към 1962 г. са вече над 470 хил. декара. По-късно в резултат на реконструкцията ябълковите площи намаляват, но общата продукция значително се увеличава поради чувствителното повишение на добивите. Това е в резултат на доброто райониране, внедряването на нови сортове и особено на съвременни високоинтензивни технологии. Средните добиви в страната чувствително се увеличиват, а в някои райони са получени и рекордни у нас 3-4 т от декар. Това показва, че имаме изключително благоприятни почвено-климатични условия за създаване на високоинтензивно промишлено ябълково производство. Като любителска култура ябълката може да се отглежда почти в цялата страна.
Засега заема първо място между овощните видове у нас.
За съжаление повечето от създадените промишлени ябълкови градини са унищожени, а останалите са в крайно лошо състояние. Затова вътрешният пазар е залят от вносни ябълки.
В миналото България заемаше 5-о място в света по производство на глава от населението и беше един от основните износители на този ценен плод.
Плодовете са много богати
Широкото разпространение и неограниченото търсене на ябълки в света се дължи на богатото съдържание на ценни хранителни вещества в тях. В биологично и диетично отношение това е една от най-добрите плодови храни. Причината е богатото съдържание на захари, киселини, минерални и дъбилни вещества, витамини, пектин, ензими. При различните сортове и условия на отглеждане захарите са от 7 до 16%. Киселините също са сортово отличие и са от 0,2 до 1,2%. Общото количество минерални соли на калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор според някои автори е от 0,2 до 0,4%. Съдържат още сяра, хлор, алуминий, бор, силиций.
Имат лечебно действие - една ябълка вечер за спокоен сън
Пектиновите вещества в ябълките действат много благоприятно при чревни разстройства и други смущения в храносмилането. От древността е било известно, че 1-2 ябълки, изядени вечер преди ядене, осигуряват добър и спокоен сън. Високото съдържание на пектин се свързва с холестерола и го изхвърля от организма. Това се отразява благоприятно върху кръвното налягане. Пектинът поема натрупаните в стомаха хранителни токсини и помага за отстраняването им. Освен това действа бактерицидно и успокоява лигавицата на стомаха. Ябълката е добро профилактично средство срещу натрупването на камъни, предотвратява натрупването на оксалова киселина, а танинът спира образуването на пикочна киселина. Калиевите соли пък действат благоприятно на сърцето и на киселинно-алкалното равновесие в организма.
Едно дърво дава 200-300 кг
Значението на ябълката се определя и от нейната родовитост. В зависимост от подложката, сорта, условията и прилаганата агротехника тя започва да ражда към втората - третата година при слабо растящите подложки и към петата - седмата - при силните. От едно дърво могат да се получат до 200-300 и повече килограма плодове, а от 1 декар - 2-3, дори и до 4-6 тона.
Ябълките имат много добра трайност и транспортабилност. Късните есенни и зимни сортове могат да се съхраняват при обикновени условия до 3-4 месеца, а в хладилници - до 5-6 месеца. Консумират се основно в прясно състояние, но от тях се приготвят и много ценни сокове. По-рядко ябълката се преработва в мармалади и други продукти.
Особености
Ширината на корените е по-голяма от короната
Ябълката е многогодишно овощно дърво. В зависимост от подложката, сорта и условията на отглеждане достига на височина до 7-8 и повече метра, при силно растящите подложки и живее до 50-70 години. При клоновите подложки израства до 2-4 метра и плододава до 20-25 години.
Размерите и разположението на корените зависи от биологичните особености на сорта и подложката, от възрастта на растението, от почвените условия и от прилаганата агротехника. Основната коренова маса е на дълбочина от 30 до 80 см при семенна и от 10 до 50 см при клонова подложка.
Единични корени при по-дълбоки и пропускливи почви могат да достигнат и до 3-4 м дълбочина. Обикновено ширината на корените е значително по-голяма от короната, което трябва да се има предвид при торенето, обработките и напояването.
Растежните и плододаващи клонки са обрастваща дървесина
Надземните органи основно могат да се групират в две категории - скелетни части и обрастваща (плододаваща) дървесина. Скелетните части включват стъблото, водача (централен клон), скелетни клони и разклонения. Обрастващата дървесина обхваща полускелетните разклонения и различните видове клончета и леторасти, които основно са разположени в полускелетните разклонения, но някои от тях израстват и върху скелетните части. Различните клонки, макар и условно, се делят на две категории - растежни и плододаващи. Не са редки случаите, когато и върху растежните клонки се залагат плодни пъпки, а някои типични плодни клонки растат и загиват, без да залагат плодове.
Към растежните клонки се числят също дървесните и лакомците. Характерно за тази група е, че имат силен растеж и в годината на тяхното формиране най-често залагат само листни пъпки. Дървесните клонки са характерни за младите растения и от тях се формира короната. Лакомците се появяват при застаряващите растения и израстват от спящи и адвентивни пъпки, разположени в основата на скелетните клони и върху стъблото. Те се използват за подмладяване.
Плодните пъпки са смесени. В тях най-често се формират по 5-6 цвята, а също така и зачатъци на листа и леторасти, поради което от тях се развиват цветове, листа и леторасти. Разположени са предимно по върховете на късите, торбестите и слабите клонки.
Не ражда всяка година
Повечето ябълкови сортове не плододават всяка година. Това е така нареченото алтернативно плододаване, което е трудно преодолимо. В годината, когато дърветата са заложили много плодове, цветообразуването е слабо или напълно отпада и през следващата година ябълките са малко или изобщо ги няма. Сравнително по-редовно плододаващите дървета всяка година образуват умерено количество плодни пъпки и през следващата съотношението между плодовете, новия прираст и листата е по-благоприятно. Количеството на плодовете е по-малко, но те са по-качествени и има условия отново да се заложат плодни пъпки. Установено е, че има зависимост между листата, растежа и залагането на плодни пъпки. За редовното плододаване, според някои автори, е необходимо на всеки плод да се падат по 40-60 листа. За това до голяма степен спомагат по-силните резитби, а също така и прореждането на завръзите.
Плодните пъпки се залагат от юни
Залагането на плодните пъпки започва към края на юни до началото на юли. То настъпва след приключване на растежа. Условията, които оказват влияние върху растежа, се отразяват и върху началния срок на цветообразуването. После продължава оформянето на отделните цветни органи и към края на ноември-началото на декември те основно са оформени. Диференциацията продължава и през зимните месеци и приключва окончателно в началото на следващата пролет с оформянето на прашниковите зърна и плодника.
Цъфти късно, рядко мръзне напролет
Ябълката цъфти сравнително по-късно, поради което и пролетните измръзвания при нея са по-рядко явление. Срокът на цъфтежа и неговата продължителност зависят от сорта и в много по-голяма степен от климата, надморската височина, метеорологичните условия.
Сортовете се групират на ранно и късно цъфтящи. Много важно е при създаването на ябълковите градини да се подбират сортове с приблизително еднакъв срок на цъфтеж. Това се налага, тъй като всички сортове са самостерилни (самобезплодни) и изискват чуждо опрашване. Освен това при нея има и триплоидни сортове, които имат дефектен прашец и са лоши опрашители. Те трябва да се засаждат най-малко с два диплоидни сорта, които взаимно да се опрашват и да опрашват триплоидния. Триплоидни сортове са: Канадска ренета, Английска зелена ренета, Босконска хубавица, Бухавица, Муцу, Скринянка. При някои сортове е установена и интерстерилност, няма оплождане въпреки нормалния прашец. Такива са Ричаред и Старкинг, Ричаред и Уелспър, Ричаред и Старкримсон, Старкримсон и Уелспър, които са вариетети на Червена и Златна превъзходна.
Върху срока на зреене силно влияние оказват и климатичните условия. При по-бедни почви и по-голяма възраст на дърветата, плодовете зреят по-рано. Разпространените у нас сортове стават готови за бране в периода юли-октомври, а повечето от тях - през септември - октомври.
Изисквания
Изискванията на овощните растения към климатичните фактори и почвените условия освен от видовите особености зависят от произхода на сорта, възрастта на растението, фазата на развитие, подложката, прилаганата агротехника.
Издържа на студ
Ябълката е един от най-студоустойчивите овощни видове в умерената климатична зона. През зимния период издържа от -29 до -32оС. Повечето от отглежданите у нас сортове понасят понижаване на температурата до -30оС. Има получени в по-северните географски райони, които не мръзнат и при -35оС. Студоустойчивостта на дърветата през зимния период до известна степен зависи от количеството на заложените плодове и запасеността на растенията. Когато те са заложили много плодове и съотношението между тях и листата е неблагоприятно, те не са запасени добре с резервни хранителни вещества и през зимата по-често измръзват. Резките температурни колебания също оказват влияние. Когато настъпи продължително затопляне и след това рязко се понижават температурите, дърветата измръзват и при - 27- 28оС.
Ябълката има продължителен дълбок и устойчив принудителен покой. Затова пролетното развитие при нея настъпва по-късно и измръзванията в края на зимата и началото на пролетта са по-рядко явление. Във фаза бутонизация плодните пъпки издържат до -3 - -4оС, а цветовете до -1,5 -2оС. Най-чувствителни към пролетните застудявания са младите завръзи - мръзнат под -1 - -2оС.
Високите летни температури (над 33-35оС) се отразяват неблагоприятно върху развитието на овошката, особено когато са съпроводени с горещ и сух вятър и ниска атмосферна влажност. При такива условия се наблюдават слънчеви пригори по плодовете и листата. Много е важен изборът на подходящо място за ябълкова градина. Общо взето, температурният фактор не е ограничаващ за отглеждането на ябълката. Сумата активни температури (сборът от температурите над 10оС за целия вегетационен период) трябва да е над 2500оС. Повечето сортове отговарят на това условие. У нас само в по-високите планински месторастения може да има недостиг на такава температурна сума.
Предпочита умерена влажност
Ябълката е влаголюбив овощен вид. Както недостигът, така и излишъкът на почвена и атмосферна влажност се отразяват върху развитието й. Изискванията към влагата са свързани с отделните сортове, но особено силно влияние оказва подложката. При присаждане върху семенна подложка, която развива по-мощна коренова система, дървото е по-сухоустойчиво. Когато се използват клонови подложки (което сега е масова практика) ябълката трябва да се отглежда при поливни условия. Това се отнася особено за слабите и полуслаби клонови подложки. В сравнение с останалите овощни видове понася по-добре излишната почвена влага, стига тя да не се задържа продължително време. По-високата относителна влажност на въздуха оказва благоприятно влияние върху развитието на ябълката. При някои сортове се наблюдава окапване на плодовете при ниска атмосферна влажност.
Редовете да са в посока север-юг
Ябълката е средно взискателна към светлината. Тя отстъпва на прасковата, кайсията и крушата. С интензивността на светлинния режим е свързано оцветяването на плодовете, натрупването на повече хранителни вещества, продължителността на живота на обрастващата дървесина.
Директно влияние върху светлинния режим не може да се оказва. Подобрява се чрез добрия избор на място, редовете да са по посока север-юг и да се определят правилно разстоянията на засаждане. Резитбите за формиране на короната и за поддържане на плододаването също подобряват светлинния режим.
От почвата зависи дълголетието
Почвените условия са много важни за нормалното развитие и дълголетие на ябълката. Тя се чувства най-добре върху плодородни, добре аерирани, глинесто-песъчливи или песъчливо-глинести почви, да не са по-плитки от 1 м и да са добре влагозапасени. Едни от най-подходящите са алувиално-ливадните, разположени по поречията на непресъхващите реки. Добри са също излужените и слабо оподзолени канелени почви. Ябълката се развива без проблеми и върху типични черноземи и по-слабо върху излужените. За любителски цели може да се отглежда и върху други почви, стига да не са силно песъчливи, засолени, каменисти и много тежки глинести. При по-бедни и сухи трябва да се използват дръвчета, присадени върху семенни подложки. Ябълката не трябва да се засажда върху терени с високо подпочвено ниво на водата, не повече от 1 м до почвената повърхност. Когато сортовете са присадени върху клонови подложки, изискванията към почвата са по-големи. Богатото съдържание на хранителни елементи в почвата е един от основните фактори за нормалното развитие на ябълката. То зависи както от естествената запасеност, така и от редовното внасяне на органични и минерални торове. От минералните торове освен макроелементите азот, фосфор и калий ябълката се нуждае още от калций, магнезий, желязо, цинк, бор, манган, които рядко са дефицитни в почвата.
Размножаване - присажда се върху ябълкова подложка
Размножаването чрез семена се използва само в селекционната практика за създаване на нови сортове и за получаване на семенни подложки. Размножава се чрез присаждане, това се извършва само върху ябълкови подложки. В масовата практика за получаване на ябълкови дръвчета присаждането се прави върху млади (2-3-годишни) подложки. В случая се прилага присаждане на пъпка (окулиране), което най-често става на спяща пъпка от втората половина на юни до началото на септември. В любителската практика ябълката често се размножава чрез облагородяване на диворастящи форми (киселици) и преоблагородяване на по-малоценни сортове. В случая се присажда на калем - под кора, на разцеп, на кози крак, това се прави през пролетта. Облагородяването и преоблагородяването трябва да се прилага на дървета до 10-12-годишна възраст.
Дървета върху семенни подложки живеят по-дълго
Подложките на ябълката са семенни и вегетативно размножавани (клонови). Стандартни са семенните и клоновите, които имат дебелина в основата от 5-6 до 12-15 мм в диаметър, добре развита коренова система, не са наранени и не са нападнати от вредители. Семенните подложки се получават от семена, взети от диворастящи форми (киселица) или от културни сортове. Отделените от плодовото месо семена през есента се смесват с пресят речен пясък и се поставят в съдове с решетъчно дъно. През зимата се държат при температури до 5-6 градуса и оптимално овлажнени в продължение на 90-120 дни за киселицата и 55 - 65 дни за ябълковите сортове. Това е т.нар. стратификация на семената. Стратифицираните семена се засяват рано напролет на дълбочина 2-3 см. Получените растения за подложки се окулират на следващата година. Корените на семенните подложки се развиват на по-голяма дълбочина и ширина, черпят вода от по-дълбоко и обхващат по-голям обем почва. Затова сортовете, присадени на такива подложки, са по-сухоустойчиви и се развиват сравнително добре и на по-бедни почви. Тези подложки осигуряват по-големи размери на дърветата, плододаването започва по-късно и живеят по-дълго.
На клонови подложки раждат по-рано
Клоновите подложки се получават чрез вкореняване на едногодишни леторасти. Това става в т. нар. маточници по системата на вертикалните отводи. Маточните растения се изрязват до почвата всяка година, новообразуваните леторасти се загърлят 2-3 пъти с рохкава, влажна и богата на хранителни вещества почва, в резултат на което развиват адвентивни корени. Изрязаните през есента вкоренени леторасти се засаждат в така наречените питомници и следващата година се присаждат.
Клоновите подложки предизвикват по-слаб растеж в присадника, растенията встъпват в плододаване по-рано и живеят не повече от 20-25 години. Това са много важни предимства в сравнение със семенните подложки, поради което масово се използват. Засега в овощните разсадници ябълката се присажда почти само върху такива подложки. За любителите се произвежда посадъчен материал и върху семенни подложки, когато ябълката предстои да се засажда при по-неподходящи условия. Клоновите подложки се разделят в няколко групи в зависимост от растежа, който предизвикват в присадника - слабо, полуслабо, умерено и силно растящи. Засега в практиката се използват предимно слабите и полуслаби и по-рядко умерено растящите подложки. Една от най-разпространените слабо растящи подложки е М9. Сортовете, присадени на тази подложка, започват да раждат още на втората-третата година, плододават по-редовно и дават по-едри и по-добре оцветени плодове. Височината на дърветата достига до 2,5-3 м и продължителността на живота е около 20 години. Тази подложка, както и повечето от останалите клонови подложки, развиват по-слаби и по-плитко разположени корени и затова дърветата трябва да се засаждат на по-богати почви и при поливни условия. Подобни на М9 са подложките М27 и М26. Полуслаб растеж имат подложките М7 и ММ106, които широко се използват при размножаването на ябълката. От умерено растящите подложки най-често се използват М2, М4, М5, ММ104, ММ109, ММ111.
Дърветата, присадени на клонови подложки се засаждат на разстояние 1,2-2 м в реда и 3,5-4 м в междуредията при слабите подложки и се формират като вретеновидна корона. Това позволява да се създават високоинтензивни, гъсти ябълкови насаждения.
Новата градина - подходящи са равни терени и склонове със слаб наклон
Изборът на място за ябълкова градина за по-големи промишлени насаждения или за по-малки любителски е много важен. След засаждането допуснатите грешки трудно се отстраняват. Затова е необходимо да се направят предварителни проучвания на климатичните фактори, почвените условия, релефа. Най-подходящи за ябълката са равните терени и склонове с наклон до 10-12о. За предпочитане са северните и североизточните изложения, които са по-добре овлажнени. От климатичните фактори ограничаващ е водния режим на района при липса на допълнително напояване. За нормалното развитие на ябълката голямо значение има и почвата. Трябва да се държи строга сметка за нейните физични свойства и дълбочината й. При различни типове подложки корените се развиват на дълбочина от 15-40 при клоновите до 20-80 см при семенните, отделни корени проникват и над 2 м дълбочина. По-бедни на хранителни вещества почви, но с добри физични свойства, могат да се използват за засаждане на ябълката, като се тори по-обилно с органични и минерални торове.
Обработката - риголва се дълбоко
След избора на мястото трябва да се почисти теренът, да се подравни, предпосадъчно да се натори, риголва, да се маркира и да се изкопаят посадъчните ямки. Това е задължително при създаване на по-големи промишлени насаждения. Основно или частично подравняване се прави, когато се полива гравитачно. С риголването на дълбочина 50-70 см се подобряват физичните свойства на почвата, унищожават се плевелите и се подобряват условията за прихващане на дърветата. То се прави 2-3 месеца преди засаждането. Заедно с това се внасят 80-100 кг калиеви и 150-160 кг фосфорни торове на декар. После се тори с 3-4 т оборски тор, който се заорава на дълбочина 25-30 см.
Ямките да са широки по метър
Преди засаждането текущо се подравнява, маркира се и се изкопават посадъчните ямки. Размерът на ямките при риголвана и наторена почва трябва да се съобразява с размера на кореновата система. Най-бързо и икономически най-изгодно е да се изкопават механизирано с помощта на навесен ямокопател. За маломерните и любителски овощни градини някои от дейностите са неприложими (риголването, основното подравняване, предпосадъчното торене). Понякога може да се наложи терасиране на площите, което се прави допълнително. За пролетно засаждане ямките се изкопават през есента, а за есенно - 3-4 седмици преди засаждането. Посадъчните ямки при нериголвани площи се изкопават с ширина 80-100 см и дълбочина 60-70 см. Горният слой на почвата се отделя в едната страна на ямката, а долният - от другата. Горният слой се смесва с 10-15 кг угнил оборски тор, 200-300 г фосфорни и 80-100 г калиеви торове.
Прихваща се добре след листопада
Засаждането на ябълковите овощни дръвчета е по-добре да стане през есента - след листопада, и да приключи 1-2 седмици преди студовете. Може и през пролетта, когато температурите се повишат над 5-6 градуса, но преди да набъбнат и да се разпукнат пъпките. Не бива да се засажда в суха, замръзнала и силно преовлажнена почва.
Преди засаждането дръвчетата се преглеждат и наранените, сухите и счупени корени се изрязват до здраво, като се запазват повече корени. Те се потапят във вода (по възможност течаща) за 1-2 денонощия, след това в каша от 3 части почва и 1 част пресен говежди тор. Това помага по-бързо да зараснат раните по коренчетата и по-добре да прилепне почвата към тях.
На дъното на ямката се слага част от почвено-торовата смес във вид на широка пирамида, с височината на която се определя дълбочината на засаждането. Леко се притъпква. Дръвчетата, присадени на семенни подложки, се засаждат на дълбочина 3-4 см над кореновата шийка, а присадените на клонови подложки - до мястото на присадката. По този начин се получава по-добра стабилност на дръвчето и се създават условия за развитие на допълнителна коренова система.
Фиданката се засажда от двама души. Единият държи дръвчето и леко го стръсква, когато другият засипва корените с почвено-торовата смес. След като се покрият, корените се притъпкват. Започва се от периферията към центъра на ямката и се допълва с останалата почва. Отново се притъпква и накрая се покрива с рохкава почва. Около засаденото дръвче се оформя чаша, в която се слага сламест оборски тор и се полива с 15-20 л вода.
Има различни системи на засаждане
Известни са квадратна, правоъгълна, шахматна и контурна система на засаждане. За по-големите овощни градини дръвчетата се засаждат най-често по правоъгълната система. При нея разстоянията в реда са много по-малки и след оформяне на короните се получава непрекъсната овощна стена. За наклонени терени подходяща е шахматната система, при нея се засаждат повече растения върху единица площ. Контурната система се прилага при по-големи наклони и нагънати терени, редовете се разполагат върху хоризонталите.
В дворните и вилни места трябва да се съобразява с разстоянията на засаждане в зависимост от сортово-подложковите комбинации. От ябълка върху слабо растящи подложки могат да се оформят декоративни системи покрай алеите и оградите.
Разстоянията
Разстоянията на засаждане се определят от растежната сила на подложката, сорта, почвено-климатичните условия и начина на формиране. Сортовете, присадени на слабо растяща подложка и формирани като вретено, се засаждат на около 1-2 м в реда и 3,5-4 м между редовете. При умерено растящите клонови подложки разстоянията са съответно 2-3 м и 3-4 в реда и 4-5 м между редовете. Присадените на силно растящи семенни и клонови подложки и формирани като подобрена-етажна корона се засаждат на 4-6 м в реда и 6-7 м в редовете. В дворните и вилните места стопаните трябва да се съобразяват и с разстоянието от границата на съседите. За по-силно растящите сорто-подложкови комбинации те трябва да са 3 метра, а при ниско- и слабо растящите - 1 - 1,5 метра.
Грижи
Почвата да е рохкава
Черната угар е за младите дървета
Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цялата година рохкава. Прилага се най-често при нашите климатични условия, тъй като запазва почвената влага, унищожават се плевелите и се подобрява аерацията на почвата. Поддържа се чрез есенна оран на 15-20 см дълбочина. При клоновите подложки и в близост до дръвчетата дълбочината трябва да бъде по-малка. При тази обработка се внасят оборският, фосфорните и калиевите торове. През вегетационния период се извършват плитки обработки на 8-10 см с култиватори, дискови брани и по-рядко с фрези. Летните обработки и срокът им зависят от заплевеляването и образуването на почвена кора след дъжд или поливка.
Черната угар е задължителна за младите насаждения и при сортовете, присадени на клонови подложки. Тя има и някои недостатъци: правят се разходи за обработки, разрушава се почвената структура, нараняват се част от корените, при по-чести валежи се затруднява влизането в градините и при наклонени терени се получава ерозия на почвата.
При склон - тераси около дърветата
В малките овощни градини и при наклонени площи черната угар е трудно приложима. При тях най-често се извършват околостъблени обработки, като диаметърът им трябва да е по-голям от проекцията на короната. При наклонени терени с тези околостъблени обработки се оформят малки тераси около дръвчето.
Съседите - детелина и райграс между редовете
При чимово-мулчирната система ябълката понася затревяване през плододаващия период. Най-добре е то да стане чрез засяване на многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка. Затревяването може да е върху цялата площ или само в междуредията. Редовата ивица се поддържа в рохко състояние чрез плитки обработки, може плевелите да се унищожат с хербициди. Тревите се използват за фураж, при чимово-мулчирната система се косят редовно (най-добре с ротационна косачка) и тревната маса се разхвърля по цялата площ. Зелената маса запазва почвената влага и обогатява почвата с органични вещества. Тя изпълнява ролята и на мулч, откъдето е и наименованието на системата. Един от най-сериозните недостатъци на тази система е, че тревите използват голямо количество вода, затова се прилага само при поливни условия. В любителските ябълкови градини много добър ефект има мулчирането в околостъблени кръгове с различни органични отпадъци - трева, листа. В този случай най-добре е растителните отпадъци да се покрият с почва при есенната обработка. Отглеждането на едногодишни полски и зеленчукови култури в ябълковите градини е честа практика в любителското овощарство. В този случай при избора на културите трябва да се съобразява с вредното им влияние върху овощните дръвчета.
Царевица и слънчоглед мъчат ябълките
Не трябва да се засаждат високостъблени култури като царевица, слънчоглед, коноп, житни със слята повърхност. Най-подходящи са бобовите за зърно и фураж, ранните зеленчукови култури, тиквовите, някои технически, ягодата.
Торене
Ябълката е на едно от първите места по извлечените от почвата хранителни вещества. През плододаващия период нуждата от тях нараства и е най-голяма при застаряващите дървета. Всяка година от ябълковите градини се изнасят голямо количество хранителни елементи. Това довежда до едностранно обедняване на почвата, което трябва да се компенсира с редовно торене. Използват се органични и минерални торове на азота, фосфора и калия.
(снимка) Азотът засилва растежа
От минералните елементи за ябълката най-голямо значение има азотът. Усвояването му започва в началото на пролетното развитие и това налага още в края на февруари до началото на март да се извърши първото подхранване с 1/2 от торовата норма. Останалото количество се внася в края на май до началото на юни. Прилага се и трикратно торене с азот при плододаващите градини, като 1/2 от нормата се дава през пролетта, 1/4 в края на май и 1/4 през есента. Азотът засилва растежа, образуват се повече и по-едри листа и повече пъпки. Това се отразява положително върху плодовете. Благоприятният азотен режим повишава устойчивостта към зимните мразове и удължава живота на дърветата. Фосфорът е също важен, но използването му е по-ограничено в сравнение с азота. Намира се в по-голямо количество в почвата. При обилно азотно торене обаче изискванията към фосфора значително нарастват.
Калият подобрява студоустойчивостта
При недостиг на калий листата и плодовете остават дребни, растежът е слаб и броят на цветните пъпки и плодовете намаляват. Калиевото торене подобрява и студоустойчивостта на растението. Голяма част от почвите у нас са добре запасени с калий, по-малко е количеството му при по-леките и карбонатните. На фона на по-обилното азотно торене внасянето на калиеви торове се отразява по-добре на ябълката.
Оборският тор има голямо значение. Той подобрява почвената структура, обогатява я с целия набор от хранителни елементи и повишава използваемостта на фосфора и калия. Оборският, фосфорните и калиевите торове се внасят през есента, по възможност по-дълбоко с есенната обработка. Това става през 3 години със завишени торови норми.
Нормите
Те са в зависимост от вида на тора, възрастта на растението, запасеността на почвата, начина на поддържането й и напояването. Торовите норми най-точно се определят на базата на почвения анализ и листната диагностика. Тези методи са трудно приложими при маломерните овощни градини и без специални агрохимически лаборатории. Когато има възможност за листна диагностика, трябва да се има предвид, че оптималното количество на азота е от 2,2 до 2,4%, на фосфора - 0,2 - 0,3% и на калия - 1,5 - 1,8% от сухото вещество в листата.
Растенията показват, когато са гладни
Нуждата от торене може да се определи и по някои външни признаци. Когато растежът е слаб, образуват се къси леторасти, малко и по-дребни листа, плодовете са недостатъчни и недобре развити, показва, че растенията се нуждаят от торене. Когато е извършено основно предпосадъчно торене на цялата площ или в посадъчните ямки, през първите две-три години дръвчетата се торят само с азотни торове в околостъблени кръгове. Нормата е около 50-60 кг амониева селитра на декар, а при по-голям брой дървета може да достигне и 70-80 кг на декар. От началото на четвъртата година вече се тори цялата площ при компактна ябълкова градина. При единични дървета торенето продължава в околостъблени кръгове, като техният диаметър всяка година се увеличава, така че да превишава проекцията на короната. Дозите при фосфорните торове са около 50-60 кг на декар, а на калий - 20-30 кг на декар, при периодично торене съответно се завишават. Желателно е през 2-3 години да се внасят и по 2-3 тона оборски тор на декар. Количеството тор за едно дърво се изчислява, като се разделя посочената норма на 1000. По този начин се определя дозата за 1 кв. метър.
Напояване - обича почвена и въздушна влажност
При нашите климатични условия, където средногодишната сума на валежите е около 500 мм/кв. м и са неравномерно разпределени през годината, промишлени ябълкови градини не могат да се отглеждат при неполивни условия. Това в още по-голяма степен се отнася и за клоновите подложки, които са с плитка коренова система. Особено вредно влияние оказват и екстремните засушавания през юли-септември, които често са свързани и с ниска атмосферна влажност. През този период протичат най-активните процеси на плодообразуването при повечето ябълкови сортове и залагането на плодните пъпки за следващата година. При недостатъчни зимни и пролетни валежи недостигът на влага през фазите на цъфтежа и буйния растеж се отразяват отрицателно. Поради това се налага да се полива през целия вегетационен период, включително се прави и есенна влагозапасяваща поливка. Срокът на поливките се определя най-точно с установяване на влагата в процент ППВ (пределна почвена влажност). Когато тази влажност падне под 70-75%, значи има нужда от вода. Този метод за определяне срока на поливане е трудно достъпен за любителите овощари.
Практично
Един от начините да се определи достатъчна ли е влагата в почвата е следният. Изкопава се ямка на 40-50 см дълбочина, взема се от дъното шепа почва и ако при стискане се оформи здрава топка, влагата е достатъчна. Не бива да се изчаква да завяхнат листата, защото вече е много късно и растенията са изпаднали в критично състояние.
Водата да стигне до всички корени
Като се има предвид, че основната коренова маса на ябълката се развива на 20 до 80 см дълбочина, поливната норма трябва да е такава, че да се овлажни целият коренообитаем слой. За младите дръвчета поливната норма е около 40-60 куб. м на декар, а за плододаващите - 70-80 куб. м на декар. Ако поливането се извършва в околостъблени чаши, което много често се прилага в любителските градини, за младите дръвчета са нужни около 20-25 л, а за плододаващите - 50-70 л.
Предпочита дъждуване или капково напояване
Едни от най-ефективните начини за напояване са дъждуването и капкуването. Това са напълно механизирани начини, при които водата се използва най-икономично. Те са приложими обаче само за по-големите промишлени ябълкови насаждения. За маломерните и любителски насаждения най-често се прилага гравитачното напояване по бразди, а при затревени градини - чрез заливане на цялата площ. Броят, дължината, дълбочината и разстоянието между браздите зависи от почвения тип, наклона, възрастта и подложката, върху която е присадена ябълката. На пропускливи почви браздите са по-къси и обратно. Дълбочината на браздите при леките почви е около 15-18 см и дължината - не повече от 50-60 м, а при по-тежките - 20-25 см и дължина - 150 - 180 метра. В градините, където сортовете са върху клонови подложки, се прокарват по-къси, по-плитки и с по-нагъсто бразди. В младите градини отначало се прави по една бразда от двете страни на реда и с напредването на възрастта броят им се увеличава, докато обхване цялата площ.
Напояването в околостъблени чаши или басейни масово се прилага при единичните овошки и по-маломерните градини. Оформянето на чашите и басейните е трудоемко, но така се изразходва по-малко вода, защото се напоява само участъкът, където са разположени корените. Този начин на напояване е подходящ за младите градини, при които корените заемат малък обем от почвата.
Резитба - прави се за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване
Резитбата е специфично мероприятие, с помощта на което може да се въздейства върху цялото растение и върху отделните клони и клонки и по този начин се регулират растежът и плододаването. Различни видове резитба се правят в зависимост от възрастта, растежните особености на сорта, степента на цветообразуването и др. Чрез тях се насочва растежът за правилно формиране короните на младите растения, а през периода на плододаването се поддържа относително равновесие между растежните и репродуктивните прояви. При силно застарелите растения с резитбите може до известна степен да се удължи плододаващият период. При ябълката основно се формират два типа корони в зависимост от подложката, върху която са присадени. Присадените на силно растящи подложки се формират като подобрена - етажна корона, а при слабите и полуслабите подложки - като вретено.
Подобрената етажна е за силно растяща подложка
Тази корона в най-голяма степен съответства на естествените растежни особености на ябълката и на другите овощни видове. Нейните принципи трябва да се спазват и при формирането на естествените свободно растящи корони, доколкото растежните прояви позволяват. Тя е корона с водач, върху който се формират до 5-6 скелетни клона. Първите три, по-рядко четири, скелетни клони са израснали от съседни пъпки и формират най-често единствения етаж на короната. Следващите клони е желателно да се разполагат поединично, като първият е на 60-80 см над етажа, а следващите се оставят през 40-60 см един от друг. Всеки следващ клон трябва да бъде подчинен на по-долните и да се разполага в празното пространство между тях. Тази корона може да се формира и с втори етаж, но с не повече от 2 клона. В този случай разстоянието между първия и втория етаж е по-голямо.
Върху скелетните клони на основния етаж, когато е възможно, се формират по 2-3 по-силни скелетни разклонения. За такива се избират клонки, които са израснали встрани и навън, последователно разположени от лявата и от дясната страна на клона. Първото разклонение е на 50-60 см от основата на клона, а следващите са през 60 см едно от друго. Върху по-горните клони се формират по 1-2 скелетни разклонения. За да бъдат подчинени на скелетния клон, за скелетни разклонения се избират клонки с наклон спрямо хоризонталата около 30-35 градуса.
Първият път се определя височината
Първата резитба след засаждането на дръвчетата се изразява в съкращаване на височината на стъблото. В повечето случаи тя е около 70-80 см. В промишлените градини, където ще се прилагат механизирани процеси, дърветата могат да се формират и с по-високо стъбло. При наличие на предивременни клонки върху посадъчния материал те се премахват върху стъблената част, а на 10-15 см под мястото на съкращаване се режат на 1-2 пъпки.
При втората се формира скелетът
През втората зимна резитба се избират подходящи клонки за основните скелетни клони и за водача. За водач се избира най-силната централна клонка, а за скелетни клони такива, които имат ъгъл на отклонение около 45-55о, равномерно разположени около централната ос и по възможност с еднакви размери. През следващите няколко години чрез прореждане, а при необходимост и чрез съкращаване, се оформят останалите скелетни части и обрастващата дървесина върху тях.
Накрая се прави ограничаваща
След окончателното оформяне на короната и встъпване на дърветата в редовно плододаване се извършва ограничаваща резитба, като се премахва върхът на водача над последния клон, а останалите скелетни части се съкращават до 2-3-годишна дървесина.
Свободно растяща корона се формира със слаби резитби
Тя се налага при почти всички дървесни видове и може да бъде със или без водач и различен брой и разположение на скелетните клони в зависимост от конкретните растежни прояви. Формирането им протича почти естествено с много слаби резитби. Новозасадените дръвчета се съкращават както при подобрената етажна корона. През следващите няколко години се премахват само прирастите върху стъблената част и единични по-силни клонки, израснали във вътрешността на короната, както и някои успоредно развиващи се клонки. Своевременно трябва да се премахват и конкурентите на водача и основните скелетни клони, които ще се оставят по-късно за такива. Когато плододаването се засили и приключи силният растеж, в продължение на няколко години постепенно прореждането се засилва. Окончателно се определят броят и разположението на основните скелетни части, като се спазват основните принципи за формиране на подобрената етажна корона.
След приключване на основните резитби се извършва ограничаваща резитба, като се съкращават водачът (ако има такъв), скелетните клони и по-силните разклонения. Съкращава се до 2-3-годишна дървесина над някоя по-слаба и наведено растяща клонка. С тази ограничаваща резитба се намалява височината и широчината на короната.
Резитби за плододаване - продължават до края на живота на дървото
Правят се и за прореждане, и за съкращаване на обрастващите клонки. Още през периода на формирането започват резитбените операции, свързани с плододаването на ябълката. През този период обаче те са съвсем ограничени. След засилване на плододаването и затихване на растежа във връхните части на короната се засилват и резитбите, необходими за поддържане на растежа и за регулиране на плододаването. Те продължават до края на живота на дървото. Без такива резитби короните се сгъстяват, растежът рязко намалява и процесите на съхнене бързо се увеличават. Нарушава се и редовността в плододаването, влошава се качеството на продукцията и се скъсява продължителността на плододаващия период. При резитбите за плододаване всяка година се извършва просветляване на короната. По-силно се прави то във връхната и периферната й част, където растежът е най-силен и това довежда до сгъстяване и засенчване във вътрешността.
Махат се сухите, счупените и болните клони
При прореждането се премахват преди всичко сухите, счупените и болните клонки, някои от взаимно преплитащите се и такива, които имат силен растеж, насочен към вътрешността на короната. От обрастващите клонки се премахват предимно силно изтощените от плододаването, които са с много слаб растеж, а също така и излишните лакомци.
За старите ябълки - силни резитби
Встъпилите в пълно плододаване дървета освен от прореждане се нуждаят и от редовни резитби за съкращаване на обрастващите клонки. Целта е да се намали броят на растежните и плодните пъпки, чрез което се стимулира растежът на останалите, подобряват се цветообразуването и редовността на плододаването. Колкото по-силно застаряват дърветата като цяло, а също така и отделните клонки, толкова по-силни резитби за съкращаване са необходими. Редовната и подходяща по сила резитба за съкращаване при редовно торене, напояване, растителна защита и поддържане на почвата засилва растежа и плододаването на дървото.
Вретеновидната корона е за по-слабо растящите подложки
С внедряването на по-слабо растящите подложки стана възможно многократно да се увеличи броят на растенията на единица площ. Промениха се и системите на формиране, при които резитбите са сведени до минимум. Гъстите насаждения и новите начини на формиране са основните елементи на високоинтензивните ябълкови градини.
Започва да ражда плод още на втората година
Под влияние на слабо растящата подложка и на по-слабите резитби през първите няколко години плододаването започва още на втората-третата година, а обемът на короната силно се ограничава. Това е почти напълно свободно растяща корона с добре развита централна ос - водач, върху който се формира обрастваща дървесина от полускелетен тип. В основата на водача се формират 3-5 сравнително по-силни полускелетни клони (рамена), разположени симетрично около централната ос.
В зависимост от подложката и от растежната сила на сорта, височината на короната достига 2,50 - 3 м, а диаметърът в най-широката й част е не повече от 1,5 - 2 метра. Тези размери се поддържат чрез ограничаващи резитби на водача и на основните рамена.
Обрастващите клонки по основните рамена и по останалата част на водача са временни и непрекъснато се обновяват с резитбите през периода на плододаване.
Формира се най-лесно, когато има предивременни клони
Вретеновидната корона се формира най-лесно, когато дръвчетата имат предивременни клонки. В този случай след засаждането се съкращават на височина 90-100 см, клонките в основата - на височина 40-50 см се премахват, а на останалите не се прави никаква резитба. От тези клонки се формира по-нататък основната полускелетна част. Ако дръвчетата нямат предивременни клонки, също се съкращават по-високо (80-90 см). При ябълката има и слаборастящи сортове, известни като спърови, които изобщо не бива да се съкращават след засаждането.
Слабото съкращаване при формирането на вретеновидната корона е необходимо, за да се развият повече клонки, но с по-слаб растеж. В резултат на това се получава корона с по-малки размери и плододаването започва по-рано.
Всяка година се избира продължител на водача
През втората и следващите няколко години резитбите са минимални. Всяка година се избира по една клонка за продължител на водача. За да се избегне силният растеж на водача, което ще доведе до увеличаване на височината на короната и до изнасяне на плододаването към върха, за продължител се избира някоя по-слаба и леко наклонена клонка. Избраната клонка за продължител на водача не се съкращава. Само в случаите, когато растежът на обрастващите клонки е доста силен, като продължител на водача се оставя по-силна връхна клонка. Следващите резитби през периода на формирането се изразяват в премахването на клонките от стъблената част на височина до 50 см над почвата и на някои единични по-силни клонки, които се очертават като конкуренти на централната ос.
Младите клонки да се пазят от тежките плодове
В резултат на слабата подложка и минималните резитби при тази корона ябълката започва да плододава още на втората-третата година след засаждането. Това налага да не се допуска плодовете да увиснат от тежестта им на все още неукрепналите клонки на дървото, което ще наруши растежа им и това ще предизвика по-силен растеж към връхната част.
В края на формирането растежът отслабва
Към края на формирането, когато растежът чувствително отслабва и плододаването се увеличава, се извършват последните резитби за оформяне на вретеното. Премахват се по-силните клонки във връхната част и някои по-слаби странични разклонения в основата.
Когато короната достигне необходимата височина, а основните странични разклонения оформят непрекъсната овощна стена в реда и растежът затихне, извършват се ограничаващи резитби. Водачът се съкращава до стара дървесина над някоя по-слаба и наведена клонка. Основните рамена също се съкращават на 1/2 от вътрередовото разстояние. По такъв начин се оформя пресечено-пирамидална форма на короната.
Поради слабите подложки, обилното и редовно плододаване растежните процеси при тази корона много бързо намаляват, обрастващата дървесина застарява и това се отразява върху качеството на плодовете и дълголетието. За предотвратяването на тези процеси е необходимо да се провеждат редовни и силни резитби през плододаващия период. Те се изразяват в ежегодно просветляване и подмладяване на плододаващите клонки. Когато дадена клонка е изтощена и с много слаб растеж, тя се премахва до основата, ако близо до нея има по-млада клонка, ако няма - се съкращава силно. Премахват се или се съкращават клонките, които са се огънали под тежестта на плодовете и пречат на обработките.
Болести
Струпясването поразява всички части на дървото
Струпясването се причинява от гъбата Venturia Inaequalis. По листата и плодовете се появяват масленозелени петна. При силно нападение плодовете се деформират, а листата преждевременно опадат. Нападението започва от края на април и продължава до края на беритбата. Струпясването е най-опасната болест по ябълката и се появява особено интензивно при висока атмосферна влажност през вегетацията. Гъбата презимува в заразените опадали листа и през периода април-юни от тях излитат много спори и чрез вятъра се отнасят до листата, плодовете и клонките. При наличие на влага те осъществяват заразяването. Най-интензивно е то през периода април-юни и тогава трябва да се провежда и усилена борба за опазването на ябълката. При наличие на влага се получава нова зараза.
Борба
Есента се събират листата, пролетно време се пръска
Ограничаване на заразата от струпясване е със събиране на листата през есента, изгаряне и заораване на 15-20 см дълбочина. Пръскането през периода април-май (3-5 пръскания) предотвратява първичната зараза. По-нататък не се появява вторична зараза. Пръскането трябва да се прави задължително след валежи. Първото пръскане е малко преди цъфтежа, а следващите 2 до 4 в зависимост от валежите през интервал 8 - 12 дни. Ако през май-юни се появят петна, пръскането трябва да продължи до края на септември. Използват се някои от препаратите: байкор 25ВП - 0,075%, систан супер 24ЕК - 0,03%, каптан 50ВП - 0,2%, пероцин 75Б - 0,4%, шампион ВП - 0,3% и др.
Брашнестата мана деформира листата, напуква плодовете
Брашнеста мана се причинява от гъбата Podosphaera leucotricha. По листата на ябълката и по младите филизи се получава брашнест налеп. Заразените пъпки не се разлистват или образуват бели леторасти с нагънати листа, които след време изсъхват. Заразените листа силно се деформират. По плодовете се появява леко мрежесто напукване. Заразата презимува в заразените пъпки и по-малко в окапалите листа. Напролет се явява брашнест налеп по листата и младите филизи. Причинителят е активен при температури 10 - 30оС. Обилните дъждове отмиват част от спорите и това намалява част от заразата.
Мерки
Най-важните пръскания са между април и юни
Пръска се с фунгициди до края на юли през 7-8 дни. След това пръскането се прави през 12-15 дни. Най-важни са те през април-юни. Преди цъфтежа се правят две пръскания, когато се появят първите листенца, а след това в началото на цъфтежа. По-нататъшните пръскания продължават през този интервал независимо от развитието на растенията. Използват се препаратите: байлетон 25ВП - 0,03%, байфидан 250 ЕК - 0,015%, бенлейт 50ВП - 0,015%, каратан 35 ЛС - 0,05%, фундазол 50 ВП - 0,15%, топаз 100 ЕК - 0,03%. Изрязването на заразените леторасти през зимата и лятото и изгарянето им ограничават заразата. Препарати, които действат за борба срещу двете болести - струпясване и брашнеста мана, са: рубиган 12ЕК - 0,04%, систан 12 Е - 0,06%, суми - 8 12,5% ВП - 0,045%, тиозол 80 ВП - 1,2%, топсин p70ВП - 0,15%.
Късното кафяво гниене е по плодовете
Късното кафяво гниене се причинява от гъбата Momlia fructigena. Появява се върху плодовете главно преди узряването и най-често след повреди от ябълков плодов червей, градушка и други вредители. Причинителят прониква през рани, като се пренася лесно от насекоми, вятър и др.
Пръскането с фунгициди няма голям ефект. Най-добре е заразените плодове да се отстранят и унищожат. Редовната защита от струпясването е сигурно средство в борбата с късното кафяво гниене.
Ракът не жали и растенията
Ракът по ябълката се причинява от бактерията Agrobacterium tumegaciens. По стъблото и клоните се появяват вдлъбнатини и подутини, както и рани по кората, тумори и пукнатини.
Причинителят прониква в кората и след това през дървесината при наличието на рани, от които се напуква кората.
Борбата се води чрез изрязване на туморите и напуканите клони, след което се намазва със синкамъчен разтвор или паста от байлетон. Пръскането преди цъфтежа с медсъдържащи препарати е профилактично и по-специално при младите дръвчета. Унищожаването на силно заразените млади растения води до намаляване на инфекциите.
Смучещите насекоми пренасят вируси
Освен посочените болести ябълката се напада и от много вируси, които се пренасят основно чрез калемите и пъпките при размножаването и чрез някои смучещи насекоми като листни въшки, трипсове, цикадки и др. Те предизвикват появата на вирусни болести. Предпазно срещу тях се използва здрав посадъчен материал и унищожаване на заболелите млади дръвчета. Необходимо е да се води редовна борба със смучещите насекоми, които пренасят вирусите. Срещу тях се използват препаратите Би 58 - 0,1%, антио 33ЕХ - 0,2%, пиримор 25ВГ - 0,1% и др.
Неприятели
Калифорнийската щитоносна въшка прави червеникавите кръгчета
Калифорнийската щитоносна въшка (Quadrispidiotus perniciosus) се наблюдава по леторастите и клоните, които се покриват с многобройни щитчета, които са тъмносиви. Под тях са ларвите на неприятеля. Калифорнийската щитоносна въшка спада към най-опасните неприятели на ябълката. Развива три поколения годишно със стотици и хиляди екземпляри. Голямата й размножителна способност, лесното пренасяне от стъбло на стъбло с посадъчния материал, дори и от вятъра, я правят особено опасна при отглеждането на ябълката. Въшката зимува като ларва и след излюпване се придвижва по стъблото до клоните и плодовете, където се храни и причинява пораженията. Характерните признаци за наличието на неприятеля е образуването на червено-виолетови кръгчета, където се храни. При масово нападение по кората се образуват непрекъснати ивици от щитчета, което води до загиването на младите дръвчета, а при по-възрастните - на отделни клонки и клони. По плодовете въшката се струпва най-често в ямичките на дръжката и цветното дъно.
Защита
Използва се здрав посадъчен материал
Прави се зимно пръскане или ранно пролетно с маслени препарати - ЕМ80 - 3%. През вегетацията възможностите за борба са силно ограничени. Извършва се пръскане в началото на юни, края на юли и началото на август с някои от препаратите: агрия 1050 - 0,25%, Би 58 - 0,2%, золон 35 ЕК - 0,2%, дурсбан 4Е - 0,1%, масло РЗ - 3% - за зимно пръскане.
Пиринекс 25 МЕ - 0,25%, редлан 50 ЕК - 0,15%, санмба 530 ЕК - 0,05% действат и срещу ябълковия плодов червей и калифорнийската въшка.
Ябълкатата се напада и от други въшки - щитоносна, жълта стридоподобна, лъжекалифорнийска и др. Борбата срещу тях се води по същия начин.
Кръвната въшка е покрита с памукообразен налеп
Кръвната въшка (Eriosoma lanigerum) е широко разпространен и опасен неприятел по ябълката. Въшките са покрити отгоре с восъчни памукоподобни бели влакънца и при натискане се появява червена течност, откъдето е и името й. Презимувалите въшки рано напролет преминават върху младите леторасти, върху наранените листа и клони на растенията, като смучат сок. Обвиват се с восъкоподобен памуковиден налеп и изглеждат като обвити с памук. На мястото, където смучат сок, се образуват туморовидни подутини. Повредените клони са неустойчиви на студ и измръзват. Някои ябълкови сортове са устойчиви на този неприятел, но други, като Джонатан, Старкинк, Златна превъзходна, Златна пармена и др. са силно чувствителни. Води се борба чрез зимно пръскане с акарзин - 3%, и лятно - с Би 58 - 0,2%.
Ябълковият цветопробивач поврежда пъпките
(снимка) Ябълковият цветопробивач (Antonomus pomorum) се открива по време на цъфтежа на ябълката, когато много от пъпките остават неотворени, а цветните листчета придобиват кафяв цвят и имат вид на измръзнали. Неприятелят зимува като бръмбар под старата кора на овощните и горски видове, в мъхове и лишеи по тях, а понякога и под окапалите листа. През пролетта, най-често през март, поврежда пъпките като ги пробива и снася яйца в тях. Излюпените ларви причиняват повредите. Листозавивачките са много и имат почти еднаква биология. Презимуват като гъсеници под кората и рано напролет нанасят повредите върху пъпките, и листата. Пораженията са най-силни през март до началото на април, когато трябва да се води и борбата. Пръска се с някои от препаратите: агриP1050 - 0,15%, дурсбан 4Е - 0,12%, децис 2,5ЕК - 0,03% и др.
Зимното пръскане срещу други вредители в значителна степен унищожава и листозавивачките.
Златистият хоботник нагризва плодовете
Ябълковият златист хоботник (Rhynchites bacchus) презимува в окапалите листа или под кората и към края на март - началото на април излиза и се храни с пъпките, а по-късно и с листата. Поврежда пъпките, цветовете, листата и най-много плодовете, като повредите са предимно повърхностни. Яйценосният период е през май-юни и част от юли, когато трябва да се води борбата. Използват се препаратите агрия 1050 - 0,2%, золон 35 ЕК - 0,2%, децис 2,5 ЕК - 0,03%, карате 2,5ЕК - 0,03%, вазтак 100ЕК - 0,03% и др.
Плодовият червей е най-опасният неприятел на ябълката
Ябълковият плодов червей (Carpocapsa pomonela) предизвиква червясване. Голямо количество от плодовете опадат през лятото, а останалите по дърветата могат да са червиви. Това силно влошава качеството на плода и допринася за загниването му. Неприятелят презимува над напуканата кора и в основата на стъблото във вид на какавида. Пеперудите от първо поколение се появяват през април-май, снасят яйца върху листата и плодовете, от които през първото половина на юни се излюпват ларвите, които много бързо се вгризват в плодовете. Гъсениците от второто поколение се появяват през втората половина на юли до средата на август, като причиняват същите поражения във вече развитите плодове. При нашите условия неприятелят развива 2 поколения годишно.
Предпазни мерки - поне четири пръскания през вегетацията, за да има резултат
Проследява се появата му, като върху дърветата се поставят ловни пояси от велпапе, които се събират и се поставят в кафези за наблюдение. За да бъде успешна борбата, трябва да се проведат най-малко 4 пръскания през вегетационния период - първото в края на май, а второто - след 10-15 дни. Срещу второто поколение се пръска след 15 юли, а второто - в началото на август. Използват се препаратите алсистин 25ВП - 0,04%, антио 33ЕК - 0,15%, вазтак 100ЕК - 0,0125%, децис 2,5ЕК - 0,03%, дурсбан 4Е - 0,1%, золон - 35 ЕК - 0,2%, карате 2,5ЕК - 0,02%, каскейд 5ЕК - 0,15%, суми алфа 5ЕК - 0,02%, суперсект 10ЕК - 0,0125%, акарзин - 3% - за зимно пръскане.
Акарите не жалят и ябълките
Ябълката се напада от червен овощен акар, кафяв ябълков акар и глогов акар, които снасят яйца по листа и клонки. Нападнатите листа пожълтяват и изсъхват. Това води до силно отслабване на дървото и се отразява на плододаването. Борбата с овощните акари се води по няколко начина: зимно пръскане срещу зимните яйца на червения и кафявия ябълков акар с акарзин - 2,5-3%. През вегетацията се правят наблюдения и при установени 4-5 акара на лист се пръска с митиган 18,5ЕК - 0,2%, нисоран 5ЕК - 0,05%, аполо плюс 60ЕК - 0,3%, данитол 10ЕК - 0,1%, каскейд 5ЕК - 0,15%, неорон 18,5ЕК - 0,075%, омиг 57Е - 0,1%.
Ябълката се напада и от други неприятели, които нанасят по-слаби повреди по растенията и плодовете, като ябълков молец, ябълкова оса, овощен листогризач, ябълкова стъкленка, листни въшки, листоминиращи молци и др., борбата срещу които се води с препаратите, които са използвани срещу другите неприятели.
Беритба - прибирането на плодовете зависи от сортовете
(снимка) Развитието и узряването на плода е свързано със сложни морфологични, биологични, анатомични и други процеси, в резултат на което се формират типичните качества на всеки плод. При ранните ябълкови сортове тези промени практически приключват до беритбата и по-лесно се определя срокът на провеждането й. При късните есенни и зимни сортове, които са най-широко разпространени при ябълката, консумативна зрялост настъпва доста по-късно след беритбата.От това следва, че трябва да се различава беритбената от консумативната зрялост. При различни сортове беритбената зрялост варира в зависимост от условията през различните години, от географската ширина и надморската височина.
Рано обраните ябълки остават дребни, късно обраните се съхраняват по-трудно
Преждевременно обраните плодове остават по-дребни и по-лошо оцветени. Не могат да придобият най-добрите вкусови качества. През време на съхранението завяхват и са по-чувствителни към различни физиологични болести, които влошават качеството им. Закъсняването на беритбата се отразява върху количеството на продукцията, защото голяма част от плодовете опадат преждевременно. Късно обраните плодове се съхраняват по-трудно. Показателите, които се използват за определяне срока на беритбата, са различни и само комплексното им използване помага за по-точно определяне на беритбената зрялост.
По цвета може да се ориентираме
Един от показателите за определяне на беритбената зрялост е свързан с изменение цвета на плодовата кожица и месестата част. В процеса на узряване хлорофилът се разпада, като се развива и допълнително оцветяване, специфично за различните сортове. Зеленият цвят преминава в различни нюанси на жълтия и върху плодовете се появява допълнително оцветяване.
Плодовото месо омеква
Плътността на плодовото месо е другият показател за определяне времето на беритба. В процеса на узряване протопектинът, който свързва клетките се хидролизира и се получава разтворим пектин. В резултат плодовете омекват. Плътността им се определя с точност с помощта на специални уреди - пенетрометри. За любителите овощари плътността може да се определи и по органолептичен начин.
Семената потъмняват
Лесното отделяне на плодната дръжка от клонките и потъмняването на семената са широко използвани показатели за срока на беритба. Има и други методи, като намаляване на скорбялата и нейното разпределяне в плода, като плодовете се разрязват и се потапят в йод и калиев йодит. При узрелите плодове се получава слабо оцветяване около семенните камери, което показва, че е настъпила беритбена зрялост.
За по-бързо и качествено извършване на беритбата се използват най-различни съоръжения като шейна-поставка, стълба-платформа, ръчновозима платформа и др. Плодовете трябва да се откъсват внимателно с плодната дръжка, без да се чупят клонките и да не се набиват, защото загниват.
Съхранение - запазват се и повече от половин година
След като се откъсне плодът, в него стават сложни биохимични и физиологични процеси, които приключват до узряването. След това започва интензивно разпадане на органичните вещества, което води до разваляне на плода. Продължителността на тези процеси определят и срока на съхраняемост. При различните сортове този процес е от 10 дни до 6-7 месеца. От факторите, които се отразяват върху продължителността на съхранението, решаващи са температурата, относителната влажност, съставът на въздуха и светлината. Чрез контролиране на тези фактори при изкуствени условия срокът на съхранение може да се удължи, като се запази хранителната стойност, външният вид и вкусовите качества на плодовете.
Ябълките трябва да дишат по-малко
Една от основните прояви, която характеризира интензивността на химичните и биологичните процеси в плода, е дишането. При ниска температура и недостиг на кислород тези процеси значително се забавят и плодовете се запазват по-дълго време. Установено е, че при повишена температура с 10оС дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращава продължителността на съхранение. Намаляването на дишането чрез понижаване на температурата е основен принцип на хладилното съхранение, а той трябва да се съобразява и при съхраняване в домашни условия. Най-продължителното съхранение на ябълката е при температура от 0о до 4оС. При понижаване на температурата да се имат предвид критични граници, при които плодовете замръзват, а те са от -1о до -2оС.
Трябва да се поддържа висока влажност
В помещенията за съхранение да се поддържа и висока атмосферна влажност - 80-90%, което предпазва плодовете от спаружване и намаляване на масата им.
Понижаването на кислорода и повишаването на въглеродния двуокис забавят дишането и се удължава срокът на съхранение. За тази цел има изградени газови плодохранилища, където освен температура, влажност и светлина се контролира съдържанието на кислород и въглероден двуокис. При домашни условия това може да се постигне до известна степен, като плодовете се поставят в найлонови чували от по-тънък найлон и се запечатват херметически с гореща ютия. При тези условия от дишането на плодовете се намалява кислородът и се увеличава въглеродният двуокис. Светлината засилва интензивността на дишане. Установено е, че при слънчево и електрическо осветление количеството на отделения въглероден двуокис се увеличава 2- 2,5 пъти.
Запазването на ябълковите плодове за по-продължително време може да се постигне, като се съхраняват при положителни ниски температури, по-висока атмосферна влажност и на тъмно. В домашни условия това най-често става в избени помещения.
Сортове
Съществуват над 10 000, зреят от юли до октомври
Ябълката е представена от много голям брой сортове. Според някои сведения в света има над 10 000 сорта. У нас броят на местните и интродуцираните сортове е над 500. Въпреки голямото разнообразие след 60-те години броят на най-широко разпространените сортове беше силно редуциран и в промишлените насаждения над 60-70% се застъпиха сортовете от групата на Златна и Червена превъзходна и по-малко Джонатан. Тази тенденция се наблюдаваше и в много други страни.
Размножават се над 50 сорта - летни, есенни и зимни
С развитието на овощарството напоследък броят на официално приетите за размножаване сортове у нас се разшири и се размножават над 50 сорта. Отново се отглеждат някои стари, но с много добри качества сортове. В новия асортимент са предвидени и от местните, които имат някои добри качества.
Има различни класификации на ябълковите сортове, свързани с ботаническите особености и качеството на плода, като Ренети, Калвили, Пармени и др.
Класацията според срока на зреене е най-популярна
За практиката най-характерна е класификацията, свързана със срока на зреене. В това отношение сортовете се делят на 3 групи - летни, които зреят през юли-август, есенни - юли-септември и зимни - септември-октомври. Летните сортове придобиват потребителска зрялост още на дървото и могат да се съхраняват около 10 дни. У нас те са слабо разпространени. При есенните сортове потребителската стойност настъпва 15-30 дни след беритбата, при хладилни условия - по-късно. С най-добри стопански качества, поради което и най-широко разпространени, са зимните сортове. Консумативната им зрелост настъпва 1-4 месеца след беритбата, а някои от тях се съхраняват до началото на лятото.
Виста бела е един от най-ранозреещите сортове. Зрее по-продължително, от първото десетдневие на юли. Бере се на няколко ръце. Плодовете са средно едри, имат плоско кълбовидна до плоска форма. Кожицата е жълтеникаво-зелена, покрита с размита виолетово-червена окраска, която покрива по-голяма част от плода. Плодовото месо е бяло, с леко зеленикав оттенък, нежно, сочно, сладко, възкисело, със слаб аромат и добро качество.
Хелиос зрее неравномерно през третото десетдневие на юли. Правят се 2-3 беритби. Съхранява се около 10 дни, а в хладилници - до 2-3 седмици. Плодовете са средно едри до едри, кръгло конични до плоско кълбовидни, жълто-зелени, покрити с размита и на ивици тъмночервена окраска. Плодовото месо е бяло до бледокремаво, хрупкаво, умерено сочно, сладко, слабо кисело със слаб аромат и много добро качество. Чувствителен е към струпясване и по-слабо към брашнеста мана.
Джърсимак узрява също неравномерно от края на юли до началото на август. При хладилни условия може да се съхранява до 1 месец. Има средно едри плодове с плоско кръгла до заоблено конусовидна форма. Кожицата е зелено-жълта и почти изцяло е покрита с виолетово-червена окраска, с обилен восъчен налеп. Плодовото месо е бяло, нежно, сочно, сладко-кисело и ароматично с много добро качество.
Примруж е японски много добър ранозрял сорт. Появява се на пазара през втората половина на август. В хладилни условия се съхранява до 2-3 месеца, а при обикновени до 3 седмици. Плодовете са средно едри, кръгло конусовидни до плоско кръгли, жълто оцветени, покрити почти изцяло с карминено до тъмночервен цвят, с добре личащи точки и восъчен налеп. Чувствителен е към брашнеста мана и средно устойчив на струпясване.
Молиз делишес зрее към 15-20 август, един от най-разпространените ранни сортове у нас. Има много едри и красиви плодове, пресечено конични, в повечето случаи несиметрични. Кожицата е светложълта, покрита с размита и на ивици яркочервена окраска. Плодовото месо е фино, умерено сочно, сладко, слабо-кисело, със силен приятен аромат и много добро качество. Съхранява се около 25-30 дни, а в хладилници 2 - 3 месеца.
Прима зрее след 20 август. Плодовете са едри, кълбовидно конични до кълбовидно плоски. Кожицата е лъскава, слабо мазна, в по-голяма част покрита с размито винено- до тъмночервена окраска и с лек восъчен налеп. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, плътно, сладко-кисело и с много добро качество. При хладилни условия се съхранява до 3 месеца.
Златна пармена е един от най-застъпените чуждестранни сортове в старите градини. Зрее към края на август, началото на септември, а в по-високите месторастения до края на септември. Някои го наричат зимна златна пармена. Плодовете са средно едри, тъпо конусовидни до плоско закръглени. Много лесно окапват и трябва да се берат на няколко ръце. Кожицата е дебела, суха, лъскава, златистожълта, покрита с карминеночервени ивици. Плодовото месо е жълтеникаво, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело със силен специфичен аромат и много добро качество. При обикновени условия се съхранява до ноември, а при хладилни - до януари.
(снимка) Озарк голд зрее в края на август - началото на септември. Има едри кълбовидни до удължено конични плодове, които приличат на Златна превъзходна. Кожицата е дебела, гладка, лъскава, леко мазна, жълтеникаво-зелена до восъчнозлатиста, с красив руменец откъм слънчевата страна. Плодовото месо е бледокремаво, плътно, нежно, сочно, слабо кисело, слабо ароматично с добро до много добро качество. Съхранява се до ноември, а в хладилници до януари.
Присила. Беритберата зрелост настъпва в края на август и началото на септември. Съхранява се около 1 месец, а в хладилници по-дълго, но в края на съхранението придобива брашнеста консистенция. Има средно едри плодове, заоблено конусовидни, покрити в по-голямата си част с размита на ивици интензивна светлочервена окраска. Кожицата е дебела, гладка, с восъчен налеп. Плодовото месо е кремаво, плътно, сочно, сладко-кисело, слабо ароматно, с добри вкусови качества.
Джонатан и вариететите му са широко разпространени и ценни американски сортове. Зрее през първото десетдневие на септември. Консумативна зрялост настъпва през ноември и могат да се съхраняват до края на декември, а в хладилници до края на февруари. През време на съхранението се появяват по плодовете джонатанови петна, които не влошават качеството, а само външния вид. Има средно едри кълбовидно конусовидни плодове. Кожицата е тънка, нежна, гладка, бледожълта, почти изцяло покрита с размита червена окраска. Плодовото месо е жълтеникаво, с червеникав оттенък, плътно, фино, сочно, сладко, слабо кисело със специфичен приятен аромат и много добро до отлично качество. Напада се силно от брашнеста мана.
Червена превъзходна и вариететите й включват голям брой сортове и мутации, които имат близки качества като Уелспър, Старкинк, Старкримсон, Купър 4, Елит делишес и др. Зреят през второто десетдневие на септември и плодовете им могат да се съхраняват около 3 месеца, а в хладилници - 5-6 месеца. При закъсняла беритба и неправилно съхранение, бързо придобиват брашнеста консистенция. Плодовете са едри, кълбовидно конусовидни до удължено конусовидни, с добре очертани 5 ребра към връхната страна, почти изцяло тъмночервени. Плодовото месо е сладко, ароматично, белезникаво до кремаво, с високо качество. Чувствителни са към струпясване и по-слабо към брашнеста мана.
Ервин баур зрее през втората половина на септември и в хладилници се съхранява 6-7 месеца. Плодовете са средно едри със закръглено конусовидна до плоско конусовидна форма, с жълто-зелен цвят, покрит с размит и на ивици червен цвят. Плодовото месо е плътно, жълтеникаво, умерено сочно, сладко, слабо кисело и ароматно с много добро качество.
Глостер 69. Плодовете са до едри със заострено конусовидна форма. Кожицата е бледозелена, почти изцяло покрита с тъмночервен цвят. Плодовото месо е кремаво, плътно, сладко-кисело, ароматично, с много добро качество. Зрее към края на септември и се съхранява 3-4 месеца, а в хладилници - 6-7 месеца.
Златна превъзходна и вариететите й
След 50-те години на ХХ век този сорт заля световните пазари. В някои страни насажденията с него достигнаха 50-60% от ябълките. От него са известни много мутации, като най-разпространени са Смути, Морспър голден; Белголден, Голден сан ресетинк и др. По външен вид и качество плодовете на тези мутации са доста близки. Те са едри до много едри, продълговато конични, с тънка и много дълга дръжка. Кожицата е тънка, гладка, зелено-жълта при брането и до златистожълта след съхраняване. Плодовото месо е жълтеникаво, нежно, сочно, сладко, слабо кисело, със силен приятен аромат и отлично качество. Зрее към края на септември и се запазва до края на януари, а в хладилници до април, като към края на съхраняването кожицата се набръчква.
Мелроуз е един от ценните и перспективни сортове. Получен е от кръстоска между Джонатан и Червена превъзходна. Има много едри плоско закръглени плодове, които зреят в края на септември и могат да се съхраняват до януари, а в хладилник до април. Плодовото месо е бледо кремаво, умерено сочно, сладко-кисело, с лек приятен аромат и почти отлично качество.
Муцу е японски сорт с признаци на Златна превъзходна. Плодовете са едри, кълбовидно конусовидни, зелено-жълтеникави при беритба и лимоненожълти в консумативна зрялост. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, сладко, слабо кисело, умерено ароматично с много добро качество. Това е един основен зимен сорт, който зрее към края на септември и е в консумативна зрялост през ноември. Запазва се до края на януари, а в хладилници до пет-шест месеца. Той е триплоиден сорт, т.е. лош опрашител.
Флорина е френски сорт със средно едри, заоблено конични плодове. Основният цвят е жълто-зелен, почти изцяло покрит с яркочервено, с многобройни бели точици и восъчен налеп. Плодовото месо е бяло до кремаво, сочно, сладко, слабо кисело, с много добро качество. Зрее към началото на октомври и плодовете се запазват до януари, февруари, а в хладилници - до април. Устойчив е на струпясване и брашнеста мана.
Айдаред зрее към началото на октомври и се съхранява до ноември, а в хладилници до март-април. Плодовете са до много едри с кълбовидна до слабо сплесната форма, с размито червено оцветяване. Плодовото месо е белезникаво умерено сочно, сладко кисело с отлични качества. Плодовете са подходящи за кухненски цели и прясна консумация. Силно чувствителен към брашнеста мана и струпясване.
Шарден е с едри и много едри плодове, с кълбовидна до закръглено конусовидна форма, зелено-жълти до златисти. Плодовото месо е жълтеникаво, жълто, сочно, слабо кисело и ароматично, с много добро качество. Зрее в началото на октомври и се съхранява до март, а в хладилници - около 6 месеца.
Фуджи е японски сорт, внесен у нас през 90-те години. Има средно едри до едри плодове, сплеснато кълбовидна до кълбовидно конична форма, често наведени с несиметрични половинки. Кожицата е гладка, жълто-зелена, покрита над 50% с размита и на ивици червена окраска. Плодовото месо е белезникаво до кремаво, плътно, сочно, сладко, с приятен аромат и много добро качество. Зрее през първото десетдневие на октомври и се съхранява 3-4 месеца, а в хладилници около 6 месеца.
Грени Смит е австралийски сорт, открит в края на ХІХ в. и усилено разпространен след 1952 г. в много страни. У нас се засажда предимно в топлите места. През последните 10-15 години е най-търсен сорт на европейския пазар. Плодовете са едри до много едри, закръглено конусовидни до плоско кръгли, с дебела, здрава, мазна, зелена, а по-късно жълто-зелена кожица, рядко със слаб руменец, осеяни с многобройни светли подкожни точици. Плодовото месо е белезникаво, а по-късно жълтеникаво, плътно, умерено сочно, кисело, с лек аромат и добро до много добро качество. Зрее през втората половина на октомври и се съхранява до март, а в хладилници - до май. Изисква по-топли месторастения с осигурено напояване и продължителна и по-топла есен.
Към ябълковия сортимент са предвидени за размножаване и някои от позабравените отдавна внесени у нас ценни ябълкови сортове, като: Жълт бел фльор, Английска зелена ренета, Лансбергска ренета, Зимна бананова, Канадска ренета, Бернска розова, Златна дицова ренета, Бял зимен калвил, Старк, Демократ, Йорк империал и местните сортове Скринянка, Тетовка, Карастоянка, Айвания и др.
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите