След прибирането на реколтата, кореновите остатъци се почистват, тъй като оставени на полето пречат за навременната и правилна обработка на почвата през есента, с което се влошава структурата на почвата. Освен това много болести и неприятели зимуват в растителните остатъци и унищожаването им е изключително важно. По този начин се пречи да се увеличи първоначалната зараза през следващата година.
За съхранение се избират здрави, плътни, почистени от загнилите листа и сухи зелки. Те не се оголват напълно, а се оставят 2-3 повърхности листа и около 2 см външен кочан. След отрязването им се почистват и се подреждат на купове под навес, за да позасъхнат малко покривните листа. Червеното зеле се използва за приготвяне на салати и туршии и се съхранява по-продължително в избени помещения, при ниска температура около 0ºС и малка въздушна влажност. Целта е да бъдат създадени условия, при които се потискат биологичните и физиологични процеси на дишане, за да не се получи изпарение или дозряване и същевременно да се подтисне развитието на гнилостни процеси.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите