Ябълките трябва да се съхраняват правилно, за да могат по-дълго да присъстват на трапезата ни. В зависимост от сорта плодовете са качествени до 7 месеца след беритбата. При преждевременна беритба не доузряват нормално, силно се набръчкват и не развиват вкусовите си качества. При късна беритба достигат преждевременно консумативната си зрялост, започват да гният, плодовото месо им добива брашнест строеж.
Беритбата на ябълките трябва да се извършва при сухо време. Мокри или силнонагрети плодове се развалят по-лесно. Не се берат ябълки при роса, след дъжд и в горещите часове на деня. Беритбата започва от долните клони, през средата на дървото и стига до върха. Ябълките са откъсват с дръжка, за да не се наранява плода и в него да проникват микроорганизми. При бране ябълките не се дърпат, а се допира показалецът до прикрепеното място на дръжката и леко се натиска и завърта, за да не се откъсват листа или клончета. Плодовете се слагат в кошници, кофи, торби и щайги, без да се набиват или нараняват.
Летните и част от есенните сортове ябълки се съхраняват при обикновени условия от 7 до 30 дни, но всички зимни сортове се държат в хладилни условия. Най-подходящи за запазване на плодовете през есента и зимата са чистите избени помещения. Те се сортират и се поставят в щайги, които се подреждат една над друга. Оставя се място 25 см от другия ред, а от тавана най-малко на 50 см. Относителната влажност следва да е 85% и да се поддържа, като се мокри пода или се поставят широки плитки съдове с вода. Ако е топло, се проветрява сутрин рано или през цялата нощ. При студено време помещенията се отварят по 15 минути през няколко дни. Когато температурата падне под минус 50С, проветряването става през деня, като не се допуска понижаването на температурата в помещението под минус 40С. Периодично се прави проверка и загнилите плодове се отстраняват.
Ябълките може да се запазят през цялата зима и на балкона на жилищата, ако се поставят в полиетиленови чували, пликове и ръкави. Най-практични са ръкавите от 1-2 кг ябълки. Полиетиленът е прозрачен, без вкус, миризма, еластичен, здрав. Плодовете се охлаждат предварително, за да се избегне изпотяването. Регулирането на влагата става чрез перфориране на фолиото. Херметичност се получава като заредените торби се завръзват или се запечатват с нагорещена ютия. Така се опаковат щайги, пакети или ръкави. Сортовете „Златна превъзходна” и „Джонатан” силно се нуждаят от такива опаковки, защото имат склонност към завяхване.
Ако пък решите да сушите ябълките, то тогава трябва да имате предвид, че това става в специални сушилни при температура не по-висока от 500С и непрекъснато отвеждане на влажния въздух. Чрет такова сушене се запазват ценните качества на плода.
Натуралният ябълков сок е най-разпространената напитка в световен мащаб. Тази хранителна, лечебна и диетична напитка се получава само от пресни и добре узрели плодове на сортовете „Златна превъзходна”, „Джонатан”, „Кент”, „Грени Смит”. (снимка)
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите