Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества. Осъществяването на тази цел не е никак трудно, стига да имате предвид някои основни препоръки. Изберете твърд на пипане и без наранявания чесън. Ако забележите твърди, праховити участъци под кожата, не използвайте тези глави за съхраняване, тъй като това е индикатор за наличието на плесени.
Чесънът трябва да „диша”, така че осигуряването на правилна въздушна циркулация ще удължи съхранителния му период. Въпреки това е важно да знаете, че съхраняемостта му започва да намалява при отделяне на скилидките от главите.
Съхранявайте непочистените глави в отворени контейнери на хладно и сухо място, при слаба слънчева светлина и далеч от други храни. При този начин чесънът може да се запази за повече от три месеца.
Най-подходящият начин за съхраняването на чесъна е в специални перфорирани съдове, които осигуряват правилна въздушна циркулация. Също така може да го поставите в хартиени торби, картони за яйца или мрежи, но само при наличие на условията, описани по-горе. За да избегнете плесенясването, не съхранявайте чесъна в затворени пластмасови кутии.
Чесновите глави и скилидки не трябва да се оставят да седят дълго в хладилник, тъй като поставен при такива условия, чесънът бързо омеква и мухлясва. Някои хора са съблазнени от възможността да замразяват чесъна, но това в никакъв случай не е препоръчително, тъй като води до промяна, както в консистенцията, така и във вкуса на чесъна.
Никога не съхранявайте чесъна в растително масло, особено при стайна температура, тъй като последващата му консумация може да причини заболяването ботулизъм и дори смърт. Дори в хладилник престояването на чесъна в растително масло за по-дълго време може да се окаже опасно.
Ако сте приготвили повече чесън, отколкото е необходим за вашата трапеза, можете да съхраните вече пасирания чесън в херметически затваряща се кутия и да го поставите в хладилника. Въпреки че, активно действащите серни компоненти силно намаляват още през първите няколко часа, ниската температура в хладилника забавя този процес, но и в този случай е необходимо да използвате чесъна, колкото е възможно по-бързо.
Сушенето на чесъна е най-ефикасният метод за дълготрайно съхранение, осигуряващ в най-голяма степен запазването на вкусовите и лечебни качества. Нарежете почистените скилидки на тънки филийки или пък по дължината на скилидката. Поставете ги в тава за печене върху пергаментово фолио и ги поставете в предварително загрята до 60 градуса фурна за 2 часа. След това намалете фурната на 50 градуса и продължете докато чесънът не се изсуши. Чесънът е напълно готов, когато стане хрупкав.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите