Плодовете на много растения се използват за храна. Ядат се листа и стъбла на различни листни и тревисти зеленчуци, корените на кореноплодните. С лакомите хора се шегуваме, че и дръжките на плодовете ще изядат. Та дръжка яде ли се?! Яде се, и още как, стига да е дръжка от бонбонено дърво.
Бонбоненото дърво (Hovenia dulcis) не се среща по нашите гори и овощни градини, но със зърнастеца са от едно ботаническо семейство - Зърнастецови (Ramnaceae). Любопитна подробност е, че от същото семейство са драката и хинапът.
Негова родина са относително топлите райони на Китай, Корея, Япония. Доста е голямо - достига 15-20, дори и 30 м височина, а стъблото му е 60-75 см дебело. По външен вид с кълбовидната си корона и тъмносивата си кора наподобява липа. Листата му са едри - сърцевидно-овални до сърцевидно-яйцевидни, със заострен връх, белезникаво-зелени отдолу.
Цъфти през юни, а плодовете (или по-точно дръжките) узряват през октомври - ноември. Цветовете са в рацемозни съцветия, т. е. кичури, подобни на бъзовите съцветия. Те са двуполови или само мъжки, на цвят са светлозелени и с приятния си аромат привличат пчелите. Изобщо бонбоненото дърво е много медоносно. Плодовете му, дребни като грахови зърна и сухи, не са годни за ядене. Затова пък горната част на плодната дръжка е ядлива - много вкусно лакомство, особено след есенните слани.
Дръжките са удебелени, почти месести, богати на скорбяла, леко тръпчиви, но много сладки. В свежите дръжки съдържанието на захарите е 20 - 23%, а в полусухите нараства до 48%. Те могат да останат на дървото до пролетта. Подсушените дръжки се използват предимно в сурово състояние, но се преработват и в брашно за кухненски нужди. Този уникален хранителен „плодов" продукт е търсен на източните пазари.
Декоративните качества на бонбоненото дърво се оценяват добре в парковото озеленяване, особено на околохрамови пространства. Значителен интерес представлява и дървесината - наричат я „японски махагон".
От гледище на биологичните му изисквания към температурата бонбоненото дърво е топлолюбиво растение. Най-благоприятни за него са райони с температура, не по-ниска от минус 12°С, но в провинция Хебей, Китай, и в Корея издържа до минус 20°С. Това показват и дърветата, засадени в някои паркове в Пловдив, при нас в с. Велика, Бургаско и др. Очевидно този интересен в много отношения дървесен декоративен и „плодов" вид има място в много райони у нас като Санданско-Петричкия, Южнородопския, по Черноморската зона, Старозагорско и др.
Бонбоненото дърво заслужава да се изпита и за саксийно отглеждане, формирано като бонсай, заради листата, ароматните цветове и сладките „чепки".
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.
Коледният чимшир
На пръв поглед няма нищо странно нито в името, нито в поведението на този храст. Саркококата е елегантно вечнозелено растение от семейство Чимширови. Но истинската изненада тя поднася в най-студения сезон, когато много малко растения остават да красят градината. От декември до април саркококата цъфти.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите