Маната по пипера може да се наблюдава през цялата вегетация. При температура над 25°С предизвиква загиване на нападнатите растения. Най-типични признаци са гниене по корените и основната част на растенията. Кората на нападнатите тъкани потъмнява и се бели лесно. Болните растения увяхват със запазен зелен цвят и изсъхват. По чушките се образуват воднисти напетнявания. При влага за 2-3 дни целият плод изгнива и се покрива с бял налеп. Болестта се явява на петна, най-напред в най-ниските части на посева. Причинител на заболяването е гъбата Phytophthora capsici. Тя се съхранява като мицел и ооспори в растителните остатъци, почвата и семената. Разпространява се чрез поливните води и се благоприятства от висока температура 25-28°С.
Борбата:
- производство на здрав пиперов разсад;
- засаждане на площи след предшественици, който не се нападат от мана, като житни култури;
- отглеждане на пипер върху високи лехи и браздово поливане;
- при поява на болестта, поливните води да се обеззаразяват с амбис - 0,01%, дитан М-45 - 1 кг с 500-1000 л/дка при отглеждане на голями площи. При малки площи в градината поливайте всяко растение с разтвор от 15 мл превикур 607СЛ или ривал 607СЛ или 10 мл проплант 722СЛ в 10 л вода и от този разтвор по 0,5 л на растение през 20 дни.
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите