Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Шалот, лук шалот (Allium ascalonicum)

Шалот, лук шалот (Allium ascalonicum)

08.09.2010 | Коментари (0)

Шалот, лук шалот (Allium ascalonicum)

Вид: Зеленчук

Шалотът (Allium ascalonicum) е познат под различни наименования, сред които са влашец, скалон, влашки лук, дребен чесън, сръбски лук и др. Той представлява многогодишно растение от семейството на лука (Liliaceae). Неговата луковица има способността засадена през пролетта, бързо да се дели на голям брой дребни луковичики, чийто брой често достига до 25-30. За няколко месеца те наедряват и достигат размерите на майката- луковица.

У нас се отглежда предимно за лични нужди в домашните градини като едногодишна култура за ранно производство на зелен лук на открито. Власецът не е подходящ за стоково производство, понеже растенията и луковичките са много дребни. За сметка на това е много подходящ да го отглеждате за зелено, особено в периода когато масово се правят зелени салати от марули и репички. Той има по-нежни и вкусни листа от кромида. Много рядко образува семена, но в замяна на това дава изобилни листа. У нас се размножава само чрез луковици, които са закръглени и най-често с неправилна форма. Пъпките имат по-дълбок покой в сравнение с пъпките на обикновения лук. Поради това не е желателно да го садите за есенно производство на зелен лук.

Шалотът обича богати, добре наторени и разработени почви. Най- добре е да го засадите след предшествник, който е бил торен. Засаждането става рано на пролет през март на разстояние 10-15 см в редовете и 15-20 см между редовете. Засаждането може да направите на лехи както другите лукове, но се практикува и бордюрно засаждане.

Шалотът се напада от същите болести и неприятели, които поразяват и другите лукове.

Ако искате да си запазите луковиците и следващи години да си произвеждате шалот, трябва през юли, когато листата започнат да засъхват, да извадите туфите и ги оставите няколко дена да се изсушат на самото място, както при кромида. После всички туфи ги разделяте на броя на луковиците и ги съхранявате в сухо помещение.

Елисавета ИЛИЕВА

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар