Начало › Още за ... › Рецепти › › Туршии

Статии | Туршии

Публикувани статии: 8
Показване статии: 6 - 8

Балкански кетчуп
Продукти: 10 кг домати, 1,5 ч. ч. захар, 1 пълна к. ч. сол, 1 непълна к. ч. оцет, 1  с. л. лимонена киселина, 1  с. л. смлян кимион, 1  ч. л. смлян черен пипер, 1  ч. л. чубрица, 1  ч. л. канела, 3 щипки риган, 3 щипки самардала, 3 щипки копър

Камби с карфиол и грозде
Продукти: 3-4 кг червени камби, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, грозде (бяло и червено), 1 глава целина с листата, магданоз, хрян; за маринатата: 1 л оцет, 1 л вода, 120 г сол.

Зрели краставици и червени чушки
Продукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия", 1 с. л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.

Публикувани статии: 8
Показване статии: 6 - 8

Вижте още

“Слепи” кокоси раждат перли
Красивата кокосова палма (Cocos nucifera, Syagrus weddeliana) е едно от внушителните растения на тропика. На височина достига над 20 м, но има и джуджета. Короната се състои от около 40 перести ветриловидни листа. Един от тях е дълъг около 5 м, широк 1-1,7 м и може да тежи 10-15 кг. Всеки лист живее три години. Растенията започват да цъфтят още съвсем млади, но не образуват плодове. Те може да се очакват едва след седмата година. Съцветията излизат от листните пазви. В горната си част имат около 6000-12000 мъжки, а в основата само по 20-40 женски цвята. Плодове образуват едва 1/4 от тях. Мъжките цветове се развиват по-рано от женските, затова опрашването се реализира с прашец от други растения.

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината