Начало › Още за ... › Рецепти › › Туршии

Статии | Туршии

Публикувани статии: 8
Показване статии: 1 - 5

Туршия от мушмули
За приготвяне на туршия от мушмули т.нар. „мушмулица" се използват твърди плодове. След почистване и измиване те се поставят в добре измити съдове - дървени, негледжосани глинени, емайлирани или пластмасови.

Камби с мед
Продукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; за саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода.

Вегетариански деликатес
Продукти: 1.5 кг червен лук, 3 кг чушки (зелени), 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол.

Патладжани в олио
Продукти: 5 кг патладжани, 200 г кромид лук, 400 г моркови, 200 г глава целина, ситен магданоз, сол на вкус, смлян черен пипер, 400 мл олио.

Пъстра есенна туршия
Продукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; за маринатата: на 1 л вода - 3 ч. ч. оцет, 2/3 ч. ч. сол, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа.

Публикувани статии: 8
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Цъфтящите пустинни камъчета
В род­ни­те си мес­та жи­ви­те ка­мъчета се под­с­ло­ня­ват око­ло ед­ри­те ка­мъ­ни или под скал­ни кор­ни­зи, къ­де­то но­щем се об­ра­зу­ва во­ден кон­ден­зат. Фор­ма­та им е къл­бо­вид­на или ци­лин­д­рична, при нея се  из­па­ря­ва най-мал­ко вла­га. Как­то по­вечето су­ку­лен­ти, и жи­ви­те ка­мъчета имат го­лям цен­т­ра­лен ко­рен, кой­то про­ник­ва дъл­бо­ко в почва­та. Осо­бен ко­ло­рит те­зи рас­те­ния при­до­би­ват по вре­ме на цъф­те­жа - срав­ни­тел­но ед­ри­те им цве­то­ве са обаг­ре­ни най-чес­то в жъл­то или ро­зо­во във всички­те им от­те­нъ­ци.

Какаовото дърво – шоколадът за всички възрасти
Какаовият прах е включен в много кулинарни рецепти. Специфичният вкус и мирис съблазнява хора от всички възрасти. Откъде идва този ароматен прах? Разбира се - от какаовото дърво, което с право се нарича "шоколадово".

Колко време расте разсадът
Много зеленчукови култури се отглеждат чрез предварително производство на разсад. Колко време обаче отнема от семената да се развият млади растения, готови за настаняване на постоянното им място. Значително голямата разлика в продължителността на отглеждане на разсада при посочените култури се дължи на биологичните особености на вида и типа на култивационните съоръжения.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината