Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Боболи
Едни от най-елегантните и обширни италиански градини, които и до ден-днешен са еталон в парковото изкуство, са Градините Боболи край Флоренция. Те съчетават в себе си изява на ландшафтното изкуство и отглеждането на растенията с наличието на скулптури, водни атракции, препратки към митологията, тосканска топография.

Пътешествие из най-красивите градини на Европа
Всички европейски градини имат свой неповторим стил, създаден от типични за района растения. Във Франция обичат ирис и мак, в Англия колекционират ароматен грах.  Русия харесва дива лоза, а цветята на Италия са камелия и мимоза. Бугенвилеята и хвойната са цветята на Испания.

Цъфтящите пустинни камъчета
В род­ни­те си мес­та жи­ви­те ка­мъчета се под­с­ло­ня­ват око­ло ед­ри­те ка­мъ­ни или под скал­ни кор­ни­зи, къ­де­то но­щем се об­ра­зу­ва во­ден кон­ден­зат. Фор­ма­та им е къл­бо­вид­на или ци­лин­д­рична, при нея се  из­па­ря­ва най-мал­ко вла­га. Как­то по­вечето су­ку­лен­ти, и жи­ви­те ка­мъчета имат го­лям цен­т­ра­лен ко­рен, кой­то про­ник­ва дъл­бо­ко в почва­та. Осо­бен ко­ло­рит те­зи рас­те­ния при­до­би­ват по вре­ме на цъф­те­жа - срав­ни­тел­но ед­ри­те им цве­то­ве са обаг­ре­ни най-чес­то в жъл­то или ро­зо­во във всички­те им от­те­нъ­ци.

Календар на градинаря

Месец Ноември: Важно през ноември
Прецъфтяха петунии, богородички и рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета. Няма я онази пъстрота, която бликаше от всеки кът на двора. Но желанието ни през идното лято всичко пак да се повтори, дори да бъде по-красиво, си остава. И тъкмо сега, преди да стане още по-студено, му е времето да се свършат някои работи, за да ни се сбъднат желанията.

Прочети повече
Виж календара за годината