Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 31 - 35

Карфиолът и неговото съхранение
Като типичен представител на семейство Кръстоцветни, карфиолът е с висока хранителност и богат химичен състав белтъци, въглехидрати, минерални вещества, витамини – провитамин А, В, С, никотинова и фолиева киселина. Изключително полезен е за предпазване от ракови заболявания.

Вкусен праз през зимата
Празът е ценен източник на хранителни вещества, минерални соли и витамини (витамн А и С). Те се намират главно в лъжливото стъбло, което образува и заради което се отглежда.

Ряпа за зимата
Зимната ряпа ще е чест гост на трапезата. За да я съхраните за зимните месеци, можете да избирате между бяла и черна. Бялата ряпа е по-слабо лютива и с по-нежно месо, по-високодобивна, а  черната ряпа съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло. Те съдържат още захари, пектини, минерални соли на желязото, медта, цинка, мангана и др.

Как да съхраним тиквите
Тиквите на пръв поглед тиквите да изглеждат здрави, но за да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхраните при подходящи условия. При по-висока температура те бързо омекват и се скапват, а при по-ниска могат да замръзнат и развалят.

Технология за замразяване на зеления фасул
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 31 - 35

Вижте още

Френската градина
Създаването на градини от древността до наши дни не е просто засаждане на растения - това е изкуството да създадеш един друг свят, чиято красота, симетрия, архитектурни композиции се съчетават по неповторим начин и предоставят възможност за естетическа наслада.

Ще получите качествена реколта, ако проредите грозде, зърна и листа
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Те се приемат по-добре от консуматора и са по-трайни при съхранение. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.

Игликата носи името на пролетта
Много са цветята, които оповестяват насътпването на пролетта. Но само едно от тях носи нейното име - Primula. От старинни летописи научаваме, че игликата е била ценена още от древността, при това не само заради красотата си, но и заради лечебните си качетва. Днес разнообразието от сортове може да изкуши всеки градинар. 

Календар на градинаря

Месец Август: Важно през август
Август е горещ месец. По принцип. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Към края му някак си започва да се чувства, че лятото се готви за път, но каквото и да е, това е най-примамливият месец за лятна почивка. Градината обаче не почива.

Прочети повече
Виж календара за годината