Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Да съблечем дрехите на Лукчо
Лукът е традиционна култура за българската трапеза. Широко разпространени са  профилактичните и лечебните му качества, дължащи се на излъчващите се от него фитонциди - биологически активни летливи вещества, които убиват или потискат развитието на микроорганизмите. Луковиците съдържат и лесно усвоими белтъчини, минерални соли, витамин С, В1, В2, каротин и други. Интересен е фактът, че съдържанието на витамин С е обратно-пропорционално на размера на главите, т.е. в малките луковици се съдържа по-голямо количество от него.

Цветни китки от броколи
Като типичен представител на семейство Зелеви, броколито се отличава с високо съдържание на витамин С. Свежото броколи е изключително вкусно за консумация в прясно състояние или преработено. Можете да приготвите броколито на пара за 3-4 минути или да го оставите да ври на бавен огън в 2 сантиметра кипяща вода за същото време или дори за по-кратко.

Съхраняване на плодовете
Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия  зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението,  в което ще ги оставим да лагеруват.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Каскада от ягоди
Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригодени за каскадно отглеждане и това ги прави изключително интересни за украса не само на балкони, но и на зимни градини и жилищни помещения, още повече, че се развиват целогодишно. Семена от тях може да се намерят в магазините. Ако имате вече сте си купили, може да се захващате за работа.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време,  развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата,  защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа,  като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината