Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим китайското зеле?
Китайското зеле има вид на голяма маруля, но е с нежни зелеви и много вкусни листа. Култивира се от 6 000 г във всички части на Китай. За вкуса му китайците казват"Вкусът му е по-меден дори от лотос".

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Младият фасул е подходящ за замразяване
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Маринована бамя
Продукти за 1 буркан: 60-80 мл оцет, 1 суп.л сол, 2 суп. л захар, няколко зърна черен пипер, няколко скилидки чесъв, стрък целина, 300-400 г бамя.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".

Стъпалата в градината – декоративен елемент или необходимост
Стъпалата в градината са предназначени за преодоляване на денивелацията, но едновременно с това са неделима част от пространствената композиция и носят естетически заряд. Те не само улесняват ходенето по стръмния терен, но също така украсяват ландшафта. С тяхна помощ градината се променя - става по-интересна и различна.

Кумкват - малкото удоволствие на китайските мъдреци
Ин­те­рес­но­то цит­ру­со­во дръвче с мъ­нички  оран­же­ви плодчета е поз­на­то под раз­лични име­на - кин­кан, кум­к­ват или фор­ту­не­ла. Ро­ди­на­та на то­ва рас­те­ние е Юго­из­точен Ки­тай. Бла­го­да­ре­ние на кра­со­тата на дръвчето и на све­жи­те ки­се­ло-слад­ки пло­до­ве, за кин­ка­на са раз­каз­ва­ли още древ­но­ки­тайс­ки­те ав­то­ри. В ев­ро­пейс­ка­та ли­те­ра­ту­ра пър­во­то опи­са­ние се е по­я­ви­ло в 1646 г...

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината