Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 6 - 10

Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.

Късните картофи зимуват успешно под земята
Късните картофи са една от основните храни през есенно-зимния период до появата на реколтата от ранни картофи. Те съдържат ценни за човека хранителни вещества като скорбяла, протеини, мазнини, витамини - С, А, В1, В2, В3, В6, Е, К, противоязвения витамин У, минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, фитонциди и др. Имат противовъзпалително, леко слабително, противокиселинно и кожни действия.

Заровени в жито, дините посрещат Нова година
Дините, които ще се оставят за по-продължително съхранение, се берат в момент на пълна зрялост. Ако се откъснат преди това, процесът на зреене спира. Подбират се здрави плодове с дебела кора и запазена плодна дръжка.

Как да се справим с молецът по сушените плодове
Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.

Подправки цяла година
Зелените подправки се съхраняват по два начина: консервирани и сушени. Изсушаването на подправките е най-лесният, удобният и нетрудоемък начин за съхраняване на копър, магданоз, целина в домашни условия.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 6 - 10

Вижте още

Напръскайте срещу къдравостта
Напоследък по прасковите се наблюдава масово нападение от болестта къдравост. Това се отразява върху студоустойчивостта й, намалява жизнеността на дърветата и плодоношението през настоящата и следващата година.

Прибиране и съхранение на пъпешите
Пъпешите на полето започват да узряват в края на юли. Това е и началото на беритбата. Първоначално тя се извършват през 2-3 дни, а при последващото масово узряване - всеки ден. Плодовете се берат сутрин или вечер в хладните часове. До голяма степен правилният избор на времето за прибиране на реколтата определя качеството на плодовете на пъпешите.

Лалето
В статията "Лалето" на "Библиотека за градината" е разгледана историята на прекрасното цвете, естествено разпространени у нас видове, както и практическа класификация на най-често използваните естествени форми и сортове.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината