Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение

Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Технология за замразяване на зеления фасул
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Бяла приказка
През зимата, когато белият цвят ни навява мисълта за снежни преспи, можем да си помечтаем за топлата белота на лятото... Вечер, ко­га­то всичко по­тъ­ва в мрак, бе­ли­те цве­тчета на бе­го­ни­я­та и обички­те от­ра­зя­ват до­ри и най-мал­кия лъч свет­лин­ка и блестят в тъм­ни­на­та, съ­пер­ничей­ки си със си­я­ни­е­то на лу­на­та. 

Лук и чесън стават на богато място
В зависимост от изискванията към почвеното плодородие зеленчуците се разделят на няколко групи* Много взискателни са лукът, чесънът, аспержите, целината, краставиците, ревенът.* Взискателни са брюкселското зеле, цветното зеле...

Маргаритки, но не съвсем
В ботаниката за маргарити се считат растения от рода Хризантеми. Много цветя обаче се наричат в разговорния език маргаритки, без да имат нищо общо помежду си като родство. Обединява ги единствено формата на цвета. Те са малки и големи, бели, жълти, червени, сини. Някои от тях цъфтят през пролетта, други греят чак до късна есен.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината