Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци

Статии | Зеленчуци

Публикувани статии: 102
Показване статии: 1 - 5

Зеленчукови спагети!
Тиквата Спагети е подобна на всички останали тикви. Нейното предимство е, че се приготвя по-бързо от останалите тикви, а  термично обработената вътрешност на тиквената плът се разделя подобно на спагети, от където и идва името на тиквата. Действително тиквата може да се използва като зеленчуков ниско калоричен заместител на спагетите.  

Най-вкусните тиквички – тиквичките „Striato d’Italia”
Според мнение на ценители тиквичките от сорт „Striato d\'Italia"са най-вкусните от всички видове тиквички. Растението дава изобилие от цветове и плодове. От едно растение могат да се получат средно по 5 килограма тиквички.

Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и  вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.

Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които  се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.

Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.

Публикувани статии: 102
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Палмите
Те са може би най-забележителните представители на растителния свят. Или поне най-впечатляващите. В много страни имат важно стопанско значение. У нас ролята им е основно декоративна - украсяват домове и офиси, а някои видове храбро се борят със суровия климат и растат на открито дори през зимата.

Черешата
И в крехката беззащитност на малкото черешово дръвче, и в отрупаните с плод величествени череши в старите дворове има нещо, напомнящо безгрижните детски дни. За дървото с най-вкусните плодове - статия за всички, които имат професионален интерес към черешата или просто обичат да знаят много.

Азалеята хвърля листата си, ако е преполята
Познавате изискванията на азалеите и се стремите да ги задоволявате. Пропускате обаче един основен фактор - растенията обичат високата въздушна влажност. Ако помещенията са с парно отопление, въпреки че поддържате оптимална температура около 16-18° С, въздухът в тях е сух. Това е основната причина листата да пожълтяват и да окапват. Затова оставяйте на близо до саксиите съд с вода за изпаряване. Освен това, периодично ще трябва да плулверизирате листата. Когато се появят цветовете, покривайте ги с ръка, за да не се мокрят. Основният проблем е, че водата при вас е варовита. През зимните дни можете да събирате сняг и да го разтопявате. Друг вриант е да оставяте да ври вода, при което варовикът се отделя и утаява на дъното на съда. Използвайте я, когато изстине добре.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината