Начало › Растения › Отглеждане › Резитба

Статии | Резитба

Публикувани статии: 28
Показване статии: 16 - 20

Как да подрежем японската пъстролистна върба
Декоративната ценност на японската пъстролистна върба (Salix integra) сорт Hakuro Nishiki се определя от пъстротата на нейните розово-зелени листа, които се появяват в пълната си сила, когато растението обитава слънчеви места. При тези условия най-интензивна розова окраска имат младите листа на края на клонките, а остаряващите през лятото листа все по-силно се превръщат в зелени.

Направете корона, която да пропуска слънцето
Основната задача на резитбата през първите няколко години след засаждането на овощните дървета е  формирането на короната. То започват непосредствено след засаждането и приключват след пълното изграждане на короната и настъпване на редовно плододаване. Ако дръвчетата са засадени през есента, най-добре е първата резитба да се извърши рано напролет. Целта на тези резитби е изграждане на по-рехава корона, добре огрявана от слънцето и със здраво сраснали помежду си скелетни части.

Есенните подстрижки стимулират къпината
Къпината е многогодишно растение, като многогодишни са само коренищата. Всяка година от тях се развиват издънки, които плододават на втората година. За да се освежи храста, подкастряйте двегодишните издънки и прореждайте едногодишните.

Не фризирайте туята всяка година
Туята е вид, който расте много бавно. У нас с декоративна цел се отглеждат два вида туя: източна (Thuja orientalis) и западна (Thuja occidentalis). Източната има овална гъста корона с  разлонения още от основата с много стъбла. Короната й приема пирамидална форма със заострен връх.

Моравата се коси в жарък ден
Косенето влияе стимулиращо върху гъстотата, устойчивостта и дълговечността на тревната площ. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 10 до 12 см. При луксозно поддържаните масиви височината е 5-8 см.

Публикувани статии: 28
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Цвеклото влиза в салата след варене
Салатното цвекло е двугодишно растение, което през първата година образува кореноплод, а през втората - цветоносно стебло. По хранителна стойност отстъпва само на морковите. Кореноплодите се използват за ястия, салати, маринати, листата също са предпочитана храна.

Подправките. Как да си ги отгледаме сами?
Не съществува такова тревисто растение, което не би могло да се отгледа в саксия. Освен това сред любимите ни ароматни култури има множество видове, които се чувстват дори по-добре в контейнери, отколкото в градинската леха. Но това не е единствената причина, поради която си струва да засеете на терасата пъстра компания от треви. Подправките ще излъчват свеж аромат и ще ви помогнат да си създадете очарователен южен стил на терасата!

Предпазете фиданките от пролетните студове
Измръзванията от късните зимни и повратни пролетни застудявания са много често явления. Това се наблюдава най-често при рано цъфтящите видове. И през тази година кайсията, бадема, прасковата, джанката и черешата започнаха да цъфтят още към края на март до началото на април. Цветовете на отделните видове издържат най-много до минус 2-4 градуса, а такива понижения в много райони не са изключени дори през третата десетдневка на април. Още по-чувствителни са младите завръзи, които масово измръзнат дори при краткотрайно понижение на температурите под минус 1-2 градуса.

Календар на градинаря

Месец Ноември: Важно през ноември
Прецъфтяха петунии, богородички и рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета. Няма я онази пъстрота, която бликаше от всеки кът на двора. Но желанието ни през идното лято всичко пак да се повтори, дори да бъде по-красиво, си остава. И тъкмо сега, преди да стане още по-студено, му е времето да се свършат някои работи, за да ни се сбъднат желанията.

Прочети повече
Виж календара за годината