Начало › Още за ... › Рецепти › › Шарлота с малини и къпини

Шарлота с малини и къпини

14.07.2010 | Коментари (0)

Необходими продукти:

24 бишкоти; 150 мл. вода; 2 супени лъжици малинов ликьор; 400 гр. малини и къпини; 250 мл. прясно мляко; 2 праха ванилия; 50 грама захар; 30 грама брашно; 50 грама смлени бадемови ядки; 1 яйце; 1 жълтък

 

Начин на приготвяне:

Сваряваме млякото с ванилията. Смесваме захарта, брашното, смлените бадемови ядки, цялото яйце и жълтъка, и постепенно сипваме горещото мляко.  Слагаме на огъня да заври, като непрекъснато бъркаме, отстраняваме и оставяме да изстине.  Напояваме леко част от бишкотите със смес от вода и малинов ликьор и ги нареждаме по дъното и стените на формата за торти. Във вътрешността на формата разстиламе най-напред част от крема, отгоре нареждаме малини, върху тях – натрошени бишкоти, отново крем и така, докато се напълни формата. Най-отгоре завършваме с бишкоти, които леко притискаме и оставяма Шарлотата да се охлажда. Преди поднасяне обръщаме тортата в чиния за сервиране и украсяваме с пресни малини и къпини.

14.07.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.