Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Рукола вирее на хлад

Рукола вирее на хлад

07.07.2010 | Коментари (0)

В последните години на зеленчуковия пазар се появиха разнообразни листни зеленчуци и свежи подправки от Средиземноморието. Един интересен зеленчук за прясна салата е руколата. Тя е позната и отглеждана още от времето на древния Рим и задължително е присъствала на всяка трапеза. В природата се среща като плевел по запустелите места из европейското Средиземноморие и Мала Азия. През ХVІІІ век тя загубва част от популярността си, но в последните години възвърна позициите си в Западна Европа и е един високо ценен продукт за деликатесни салати. Предлаганата на пазара у нас рукола е обикновено внос от Германия и Холандия, но това е култура напълно пригодна за нашите условия. Отглежда се като салатата. Използва се като съставна част на салати, самостоятелно или в комбинация с други листни зеленчуци и като гарнитура за месни и рибни ястия.

Съчетава вкус на орех и горчица

Руколата е едногодишно растение, напомнящо листната салата и достига височина до 30 см. Използват се младите листата, като се изрязват. По вкус напомнят на зеленчуците от семейство Кръстоцветни, но с много отчетлив привкус на орехови ядки и горчица. Съдържат етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества. По старите листа също могат да се консумират, но са по-жилави и във вкуса доминира лютивината.

Отглеждането й е целогодишно - при зимни условия в оранжерии, а през лятото на открито при сеитба към края на месец март. Дължината на вегетационния й период е около 5-6 седмици. Размножава се чрез семена.

Видовете, разпространени у нас

У нас могат да се намерят семена от 2 вида - Рукола колтивата (Rucola coltivata) и Рукола селватика (Rucola selvatica).

Растенията от вида Рукола колтивата достигат височина до 30 см. Формата на листата е заоблена. Дължината на вегетационния период при зимно отглеждане в оранжерии е около 5 седмици, а през лятото на открито 4 седмици. Семената покълват за 6 дни при температура около 23ºС. Тя е растение на хладния и влажен климат и най-благоприятната дневна и нощна температура за растежа и развитието й през време на вегетацията е 16 ºС. Сеитбената норма при директна сеитба е 40 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане чрез разсад в саксии 40 г за 1000 саксии. Листата се режат докато растенията са млади, а когато пораснат се изрязват изцяло на снопчета. Младите листа имат специфичен аромат и орехов привкус и са оригинална добавка към салати и ястия.

За разлика от предходната Рукола селватика е с тесни листа, които имат значително по-силен аромат и вкус. Семената са с по-слаба кълняема енергия и покълват малко по-бавно - за около 8 дни, също при температура 23ºС. Дължината на вегетационния период и при зимно отглеждане в оранжерии и на открито през лятото е около 6 седмици. Този вид е по-взискателен към температурата. Препоръчва се през време на вегетацията почвената температура да бъде около 20 ºС. Сеитбената норма при директна сеитба е 10 г за площ от 100 кв.м, а при отглеждане в саксии 10 г за 1000 саксии. През лятото бързо започва да цъфти и трябва да се реже редовно. Подходяща е като добавка към всички салати и много ястия.

07.07.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Празът расте от март
Празът се появява на масата в кухнята късно наесен, но той се отглежда чрез разсад и семената за неговото производството се засяват в средата на март. Сеитбата се извършва върху студени лехи, широки 1-1,2 м. Семената се засяват разпръснато, но по-качествен разсад се получава когато е на редове, 5 см ред от ред.

Накиснете семената, преди да засеете цвеклото
Салатното цвекло е сред културите, които се засяват в началото на пролетта. Семената му никнат при температура 6-8°С, но залагането им трябва да се направи в края на март - началото на април. При настъпване на ниска температура и задържането й дълго време,  развитието се забавя. Не трябва и да се закъснява със сеитбата,  защото при последвала висока температура салатното цвекло образува едри сочни листа, но дребни кореноплоди. За бързото и дружно поникване семената се накисват във вода, загрята до 23-25°С за 24 часа,  като водата се сменя 2-3 пъти. Изваждат се и се разстилат върху парче плат. Разбъркват се 2-3 пъти, докато се появат малки кълнчета. Леко се просушават и се засяват във влажна почва.

В северна България баклата се сее до март
Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Бобови. Тя е използвана в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В години на неплодородие, баклата, грахът и лещата са били основна храна на бедстващото население. Нейното значение постепенно намалява след въвеждането на картофите и фасула. Днес баклата се отглежда в доста ограничен размер, предимно като много ранна зеленчукова култура.