Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › За киселото зеле се погрижете отсега

За киселото зеле се погрижете отсега

19.10.2014 | Коментари (0)

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата.За късното главесто зеле семената се засяват в открити лехи към 10-15 юни. Важна грижа е редовното поливане и навременната и ефикасна борба със зелевата муха и зелевата бълха. Засаждането на постоянно място се извършва 35-40 дни след поникването, което обикновено е през втората половина на месец юли. Разстоянията между редовете и вътре в реда са по схемата 70-75 х 65-60 см. През вегетацията трябва да обработвате почвата, да загърляте, подхранвате, да напоявате и при поява на вредители да пръскате. Поддържането на нормален воден режим в почвата е от голямо значение, поради което при сухи климатични условия, е желателно да се полива всяка седмица, а при влажно и хладно време междуполивните периоди са по-големи. Нуждата от вода се засилва, когато започне формирането на зелките. При ниска почвена влага свиването се забавя и зелките остават недоброкачествени и меки. Прибирането на реколтата се извършва през октомври-ноември. Зелките се отсичат, като се оставят по 2-3 обвивни листа. Те трябва да бъдат прибрани преди температурата да е спаднала под -5, -7°С. Ако спадне под нулата, се изчаква докато се размразят и тогава се прибират. Засегнатите от ниски температури зелки са с ниска съхраняемост.

Изберете сами

Сортовото разнообразие е много голямо. Българските сортове са подходящи за приготвяне на кисело зеле, докато чуждите са с по-дълга съхраняемост в свежо състояние. Късните сортове могат да бъдат както от вида бяло главесто зеле, така и от червено главесто зеле.

На пазара могат да се намерят семена от сортовете бяло зеле - Къосе 17, Бартоло, Рамада, Футошки, Пруктор, Саратога, Амтрак, Коронт, Пазарджишко подобрено и Леопард, които са с доказани качества за нашите климатични условия. От червеното зеле това са сортовете Пазарджишко червено, Примеро, Фуего, Топаз, Ред Джуел и Данезе Дулче.

Представяме ви някои от по-неизвестните сортове.

Бяло главесто зеле:

Бартоло - зелката е голяма и кръгла, много плътна, полупокрита. Вътрешността е бяла до бледо кремава. Вътрешния кочан е с дължина средно от 3,5 до 4 см. Зелката е крехка, нежна и сочна, вкусът - много добър, без лютивина.

Рамада - зелката е със средна големина, кръгла до плоско-кръгла. Вътрешността е кремава, плътна, с къс вътрешен кочан и добро затваряне. Зелката е крехка, сочна и хрупкава.

Футошки - зелката е голяма, плоско-кръгла. Покривния лист е жълтозелен. Вътрешността е белезникава до жълтеникава, плътна, със средно голям вътрешен кочан и много добър вкус. Сортът е подходящ за приготвяне на кисело зеле.

Пруктор - зелката е кръгла, със средна големина. Покривния лист е сиво-зеленикав. Вътрешността е плътна,. твърда, сочна, с много добър вкус. с къс вътрешен кочан

Червено главесто зеле:

Пазарджишко червено - зелката е кръгла до плоско-кръгла, средно голяма, тъмно виолетова със силен восъчен налеп по повърхността. Вътрешността е плътна, виолетова, средно голям вътрешен кочан, сочна и вкусна. Сортът е устойчив на атмосферно засушаване и високи температури. Успешно се съхранява до края на януари или средата на февруари.

Примеро - зелката е сравнително дребна, кръгла, много плътна и твърда. Тя е виолетово оцветена, със сребристо-сивкав восъчен налеп по повърхността и с бледи жълти жилки. Затварянето е много добро. Вътрешният кочан е около 5 см. Времето на свиване на листата е много рано. Вкусът е много добър.

Фуего - зелката е кръгла, средно голяма, виолетово оцветена, със силен восъчен налеп по повърхността. Вътрешният кочан е средно голям, консистенцията е плътна, средно твърда.

19.10.2014, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.

Доматеният разсад е много капризен
Семената за получаването на гъст доматен разсад в най-южните райони се засяват около 20-25 декември, в Южна България - 1-10 януари и 10-20 януари - в Северна България. В помещенията, където ще поникват растенията, температурата на въздуха през деня трябва да е 20-25 градуса, а през нощта - 10-12 градуса.

Зимна ряпа за свежест в мразовитите месеци
Ряпата е позната от най-стари времена от народите на Китай, Япония, Египет. Исторически данни показват, че в Китай тя е отглеждана преди много повече от 3000 години. Голямото разнообразие от сортове, които  се отличават по размери, форма, окраска и вкусови качества говори, че е извършвана продължителна селекционна работа.