Начало › Растения › Отглеждане › Размножаване › › Подгответе разсад за карфиол и броколи

Подгответе разсад за карфиол и броколи

07.06.2010 | Коментари (0)

Цветното зеле се разделя на две разновидности - карфиол и броколи. За нашите почвено-климатични условия най-подходящо е отглеждането им като есенна култура. При добра агротехника в по-хладни райони карфиолът може да бъде отгледан и като пролетна култура, докато броколите най-успешно се отглеждат като късна есенна култура. Оптималната температура за развитието на цветните глави при карфиола е 18-20ºС, а за броколите около 16 до 24ºС. И двете култури се отглеждат при поливни условия и много добре реагират на дъждуване. При високи температури над 25 ºС, карфиолът усилено развива листна маса и главите стават рехави, а броколите започват да прорастват и да цъфтят.

Грижите по отглеждането

Отглеждането и на двете култури става чрез разсад, както при зелето. Най-подходящ период за сеитбата на карфиол за късно производство е през втората половина на месец май, а на броколи до към 10-15 юни. Засяването се извършва в открити лехи, добре наторени с угнил оборски тор, предварително полети, разпръснато. Разсадът не бива да се оставя да се засуши и постоянна грижа трябва да бъде поддържането на оптимална почвена влажност. Разсаждането се извършва след 35-40 дни, когато растенията развият 5-6 листа. За карфиолът това става до към 10-ти юли, а за броколите към края на месеца. Отглеждането е на бразди с разстояния 65-70 см, а между растенията 40-45 см за карфиола и 35-40 см за броколите. Дълбочината на засаждането е до първия лист и веднага след това се полива обилно. За да се осигури прихващането, след 3-4 дни отново се полива. Грижите през вегетацията - окопаване, загърляне и подхранване са както при главестото зеле. Почвата трябва да се поддържа рохкава и влажна. През месец август растенията усилено нарастват и се нуждаят от редовно поливане и при възможност дъждуване. Много добре им се отразява подхранването с оборски тор, размит в поливната вода (100-150 кг на 100 кв.м). Карфиолът реагира на пряката слънчева светлина и при сортове които не се самозасенчват, се налага покриване на цветните глави с част от листата.

Прибирането

Реколтата е готова за прибиране през септември - октомври. Главите на цветното зеле се отрязват с 5-6 розетни листа, а броколите с 10-12 см от стъблото. След отрязването на централната част на стъблото, се образуват по-малки главички от страничните пъпки, което е особено усилено при някои сортове броколи и може да се получи продукция до късна есен. От страничните разклонения може да се получи добив колкото от централните глави.

Разнообразие:

Карфиол

Спейстар - главата е средно голяма, плоскокръгла, силно изпъкнала, покрита. Цветът й е слонова кост, без оризовидност, сбита. Средна маса - 1000 - 1700 г.

Скайуолкър - Главата е средно голяма, покрита, с плоско кръгла форма, сбита. Цветът е белезникав. Средната маса е 1100-1300 г. Отглежда се през есента, зрелостта настъпва късно.

Хормаде - главата е частично покрита, кръгла, със среден диаметър 19-20 см, средно твърда. Цветът е белезникав. Средната маса е 1000-1400 г. Сортът е с крехка нежна консистенция и много добър вкус. Отглежда се през есента, зрелостта настъпва средно късно до късно.

Фарго - главата е частично покрита, със среден размер и плоско елиптична форма и цвят - слонова кост. Сортът е с крехка нежна консистенция и много добър вкус. Средната маса е 1200-1300 г. Отглежда се през есента, зрелостта настъпва рано.

Синерджи - главата е добре развита, плътна. Сортът проявява отлична толерантност към високи температури. Подходящ е за лятно и есенно отглеждане.

Валтос - главата е много добре завита, сравнително по-дребна, което дава възможност за гъсто засаждане. Сортът е много пластичен, подходящ за пролетно, лятно и есенно отгеждане.

Броколи

Лорд - главата е кръгла, плътна, със средна маса 400-600 г. Окраската е зелена с лек лилав нюанс. Консистенцията е средно сочна, с леко горчиво-лютив вкус.

Коронадо - главата е сравнително голяма, кръгла, средно плътна, със средна маса 550-800 г. Окраската е сиво-зелена, без антоцианово оцветяване. Не образува прицветници и вторични глави.

Маратон - главата е кръгла до елиптична, плътна, със средна маса 300-470 г. Окраската й е зелена със сивкав нюанс. Съставена е от 17-18 бр. сбити китки с къси дръжки.. Бързо преминава технологична зрялост.

Монополи - главата е средно голяма, с обратно яйцевидна форма, плътна и средна маса 570-800 г. Оцветена е сивкаво зелено. Тя е без прицветници, но с наличие на вторични глави.

07.06.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

В северна България баклата се сее до март
Баклата (Vicia faba L.) е едногодишно растение от семейство Бобови. Тя е използвана в зелено и зряло състояние още от древните египтяни, римляни и гърци. В години на неплодородие, баклата, грахът и лещата са били основна храна на бедстващото население. Нейното значение постепенно намалява след въвеждането на картофите и фасула. Днес баклата се отглежда в доста ограничен размер, предимно като много ранна зеленчукова култура.

Колко време расте разсадът
Много зеленчукови култури се отглеждат чрез предварително производство на разсад. Колко време обаче отнема от семената да се развият млади растения, готови за настаняване на постоянното им място. Значително голямата разлика в продължителността на отглеждане на разсада при посочените култури се дължи на биологичните особености на вида и типа на култивационните съоръжения.

Семената кълнят на сянка, разсадът живее на слънце
Сега е времето, когато се отглежда разсад за домати и краставици в оранжерии. Семената се засяват в обеззаразени дървени сандъчета, дълги 50 см, широки 35 см и дълбоки 10 см. Съдовете трябва да са на поставки, за да нямат пряк допир с почвата в оранжерията, за предпазване от евентуални зарази. Първоначално се засенчват, докато поникнат семената, за да не "изгорят".