Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Беритба и съхранение на ягодови плодове

Беритба и съхранение на ягодови плодове

01.06.2010 | Коментари (0)
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.

Беритбата трябва да се извършва в по-хладните утрини и късно -следобедните часове, тъй като около обяд, при по-високи температури плодовете омекват и влошават качеството си. Не трябва също така да се бере по време или след валеж. Плодът се обхваща внимателно с цялата длан (по възможност без да се докосва) и с нокътя на палеца се пречупва дръжката на височина 1-1,5 см от чашката. В никакъв случай плодовете не трябва да се дърпат. Така откъснатият плод се поставя в съответната опаковка, като се внимава дръжката да не наранява останалите плодове. Не трябва да се откъсват или задържат в ръката по няколко плода едновременно. Предназначените за преработка ягоди може да се берат и без дръжки.

Беритбата, обикновено се извършва в пластмасови или дървени щайги с вместимост 2-2,5 кг. По-добре е обаче да се използват пластмасови или картонени панерки за еднократна употреба от по 0,5 - 1 кг, които да се подреждат плътно в щайгите или специални кутии. Това важи в най-голяма степен за предназначените за износ плодове. Ягодите за преработка може да се берат и в по-големи опаковки. Сортирането трябва да се извършва по време на беритбата, а не след това. За тази цел всеки берач трябва да носи със себе си по 2 или 3 щайги, където да поставя плодовете от съответните качества. В отделен съд се слагат загнилите и смачкани плодове, които трябва да се изнасят от градината и изхвърлят.

Предназначените за вътрешния пазар плодове трябва да се берат, когато достигнат характерното за сорта оцветяване, но в никакъв случай презрели; тези за износ - при оцветяване на повече от две трети от повърхността им. Трябва да се има предвид, че ягодите не подобряват качеството си след откъсването им (за разлика от семковите, цитрусовите и някои други овощни видове), беритбената зрелост съвпада с потребителната, поради което недостатъчно зрелият плод не може да стане годен за консумация.

Характерна особеност на ягодовите плодове е непригодността им да се съхраняват продължително време. След откъсване те не само не подобряват, но и бързо влошават качеството си. Най-добрият начин ягодовите плодове да се съхраняват успешно до десетина дни е при температура от -1 до +3 градуса, ако панерите или щайгите са поставени предварително в полиетиленови пликове, не затворени херметично. Продължителността на съхранение и качеството след изваждането им от съхранението зависят както от сорта, така и от метеорологичните условия през последното десетдневие преди беритбата. Изобилните валежи през този период правят невъзможно запазването им в посочените срокове. Най-добре издържат съхранение плодовете на сорт Редгаунтлет. Сравнително подходящи са и тези на Горела, Покахонтас, Кембридж фаворит, Сибела, Белруби. Неподходящи - на Зенга Зенгана, поради големите загуби в теглото и високия процент загниване. След съхранение плодовете на повечето сортове запазват добрия си външен вид при стайна температура до 3-4 часа. Плодовете на Редгаунтлет не се променят до едно денонощие.

01.06.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Плодните храсти спокойно ще спят под снега
Дойде време за засаждане на овошки и плодни храсти. И докато за дръвчетата има различни мнения за сезона на засаждането, то за храстите няма място за колебания. Щом ги донесете от разсадника или ги изкопаете от собствената си градина, веднага ги посадете на постоянно място. Те спокойно ще презимуват под снега.

Време е да засадим овощните дръвчета
Засаждането на овошки се извършва в периода от листопада до началото на набъбването на пъпките на дръвчетата. Това може да стане, ако почвата не е замръзнала и температурата на въздуха е положителна. При нашите климатични условия има два срока на засаждане - есенен и раннопролетен.