Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Беритба и съхранение на ягодови плодове

Беритба и съхранение на ягодови плодове

01.06.2010 | Коментари (0)
В сравнение с някои от храстовидните овощни видове ягодата изисква най-много грижи по време на прибирането на плодовете. Зреенето продължава средно 20-25 дни за отделен сорт, беритбите трябва да се извършват на всеки 2-3 дни, манипулацията да става внимателно, тъй като плодовете са нежни, не издържат натиск и продължителен превоз.

Беритбата трябва да се извършва в по-хладните утрини и късно -следобедните часове, тъй като около обяд, при по-високи температури плодовете омекват и влошават качеството си. Не трябва също така да се бере по време или след валеж. Плодът се обхваща внимателно с цялата длан (по възможност без да се докосва) и с нокътя на палеца се пречупва дръжката на височина 1-1,5 см от чашката. В никакъв случай плодовете не трябва да се дърпат. Така откъснатият плод се поставя в съответната опаковка, като се внимава дръжката да не наранява останалите плодове. Не трябва да се откъсват или задържат в ръката по няколко плода едновременно. Предназначените за преработка ягоди може да се берат и без дръжки.

Беритбата, обикновено се извършва в пластмасови или дървени щайги с вместимост 2-2,5 кг. По-добре е обаче да се използват пластмасови или картонени панерки за еднократна употреба от по 0,5 - 1 кг, които да се подреждат плътно в щайгите или специални кутии. Това важи в най-голяма степен за предназначените за износ плодове. Ягодите за преработка може да се берат и в по-големи опаковки. Сортирането трябва да се извършва по време на беритбата, а не след това. За тази цел всеки берач трябва да носи със себе си по 2 или 3 щайги, където да поставя плодовете от съответните качества. В отделен съд се слагат загнилите и смачкани плодове, които трябва да се изнасят от градината и изхвърлят.

Предназначените за вътрешния пазар плодове трябва да се берат, когато достигнат характерното за сорта оцветяване, но в никакъв случай презрели; тези за износ - при оцветяване на повече от две трети от повърхността им. Трябва да се има предвид, че ягодите не подобряват качеството си след откъсването им (за разлика от семковите, цитрусовите и някои други овощни видове), беритбената зрелост съвпада с потребителната, поради което недостатъчно зрелият плод не може да стане годен за консумация.

Характерна особеност на ягодовите плодове е непригодността им да се съхраняват продължително време. След откъсване те не само не подобряват, но и бързо влошават качеството си. Най-добрият начин ягодовите плодове да се съхраняват успешно до десетина дни е при температура от -1 до +3 градуса, ако панерите или щайгите са поставени предварително в полиетиленови пликове, не затворени херметично. Продължителността на съхранение и качеството след изваждането им от съхранението зависят както от сорта, така и от метеорологичните условия през последното десетдневие преди беритбата. Изобилните валежи през този период правят невъзможно запазването им в посочените срокове. Най-добре издържат съхранение плодовете на сорт Редгаунтлет. Сравнително подходящи са и тези на Горела, Покахонтас, Кембридж фаворит, Сибела, Белруби. Неподходящи - на Зенга Зенгана, поради големите загуби в теглото и високия процент загниване. След съхранение плодовете на повечето сортове запазват добрия си външен вид при стайна температура до 3-4 часа. Плодовете на Редгаунтлет не се променят до едно денонощие.

01.06.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.