Начало › Още за ... › Екзотика › › “Слепи” кокоси раждат перли

“Слепи” кокоси раждат перли

09.03.2010 | Коментари (0)
Красивата кокосова палма (Cocos nucifera, Syagrus weddeliana) е едно от внушителните растения на тропика. На височина достига над 20 м, но има и джуджета. Короната се състои от около 40 перести ветриловидни листа. Един от тях е дълъг около 5 м, широк 1-1,7 м и може да тежи 10-15 кг. Всеки лист живее три години. Растенията започват да цъфтят още съвсем млади, но не образуват плодове. Те може да се очакват едва след седмата година. Съцветията излизат от листните пазви. В горната си част имат около 6000-12000 мъжки, а в основата само по 20-40 женски цвята. Плодове образуват едва 1/4 от тях. Мъжките цветове се развиват по-рано от женските, затова опрашването се реализира с прашец от други растения.

Засяването

Плодът е овален, едър, отвън обвит с водонепропусклива, кафеникава кожа. Под нея има дебела, нишковидна обвивка. Плодовете, които се предлагат на пазара в Европа, са освободени от тези две части. При тях отвън е твърдата черупка. В долната й част се виждат три отвора за пониците. От тях единият е затворен само с мембрана, което улеснява излизането на пониците. Нещо много любопитно е изключително рядкото чудо -  поява на перли в плодовете. То се случва, когато и трите отвора бъдат затворени. Такива "слепи" кокосови орехи не могат да поникнат. Зародишът загива, а върху него започват да се отслояват твърди варовити вещества от вътрешността на плода. Образуваната в резултат перла превъзхожда тези, добивани от миди.

Действа зареждащо

Тази кокосовата палма се настанява в крайморски райони, в които температурата не пада под 20° С. Стъблото е основният източник на дървен материал. Най-ценният продукт обаче са плодовете. Влакнестата обвивка служи за направа на матраци и въжета. Водата от сърцевината е ненадмината освежаваща напитка. А бялата крехка съставка е изключително богата на мазнини, а и се произвеждат кокосови стърготини. При това те действат като афродизиак. За тази цел местното население ползва и върховете на съвсем млади растения като зеленчук. Изтичащият сок младите растения, наричан "тоди", се пие директно. Когато се остави да ферментира, се добива палмово вино, а след дестилацията му - прочутият "арак".  (снимка)

Отглеждана в саксии кокосовата палма достига 2 м височина, но за това са необходими поне 20 години. У нас по-често се срещат млади растения, оформили на върха група листа, леко извити навън. Те са гребеновидно насечени. С настъпване на зимния период, много важно е да знаете, че температурата в помещенията винаги трябва да е над 16° С. Необходимо е  да проветрявате редовно, а въздушната влажност да е повече от 80 %. От май до септември се полива изобилно, през октомври - умерено, а от ноември до април - съвсем ограничено. 

Най-разпалените любители на екзотични растения могат да си произведат този вид палма, като засадят добре узрял кокосов орех. Поставете го в почвена смес от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и торф. Част от върхът на ореха да остане непокрита от смеската. Бъдете търпеливи и поливайте системно, защото първият лист може да се появи едва след 7-9 месеца. На всеки две години през пролетта сменяйте саксиите с по-големи, докато стигнете до максималния размер. За по-възрастните екземпляри може да направите специални дървени съдове. 

Когато растенията достигнат по-големи размери, през усиления растеж подхранвайте с торовете за листно-декоративни растения. Ако въздухът в помещенията е сух - периодично пулверизирайте.

09.03.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.

Манго – райската екзотика
Мангото (Mangifera indica) е красиво вечнозелено дърво с височина 10-30 м. Листата са ланцетни, тъмнозелени, гланцирани, 10-30 см на дължина и 2-5 см на ширина, по-светли от обратната страна. Младите листа са жълто-зелени или червени. Дребните жълти или червени цветове са с диаметър 4-5 мм, събрани в метловидни съцветия с пирамидална форма с дължина до 40 см.

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.