Проучете терена:
- Не засаждайте овошки на места с плитко разположена, непропусклива материнска скала или силно глинясал подпочвен хоризонт. Пропускливостта на почвата трябва да бъде не по-малко от 100-150 см, като под това ниво да са разположени и подпочвени води. На малко по-плитки почви е допустимо отглеждането на ягоди, малини, къпини и касис. Сравнително по-плитко разполагат корените си лешникът, дрянът и аронията.
- Неподходящи за овощни градини са засолените и заблатени почви. Повечето овощни видове изискват неутрална до слабо кисела реакция на почвата. Само бадемът, кайсията, смокинята и черешата, присадена на махалебка, се развиват добре на слабо алкални (варовити) почви. Особено чувствителни към варовитите почви са прасковата, присадена на праскова и крушата, присадена на дюля. При такива почви се получава хлороза (пожълтяване на листата) и растенията не се развиват добре и загиват преждевременно.
- Механичният състав на почвата също трябва да се има предвид при избора на видовете и подложката, на които са присадени. Върху почви с по-тежък механичен състав не трябва да се засаждат праскови, кайсии, череши, малини и къпини. Сравнително по-добре понасят по-тежките и по-влажни почви ябълката, дюлята и джанковата подложка, която се използва при сливата, кайсията, афъзките и донякъде при прасковата и бадема.
Климатът е от значение
Ако зимните температури във вашия район падат под минус 20-24°С, не бива да се засаждат праскови, кайсии, бадеми, малини и къпини. Ягодата измръзва при температура под минус 15°С, но когато има достатъчно снежна покривка тя успешно презимува. Под такава температура измръзват смокинята, райската ябълка и нарът. До минус 29-30°С издържат ябълката, вишната, сливата и касисът, а останалите видове - до минус 25-28°С.
В районите, където често явление е ранното затопляне в края на зимата и повратните студове в началото на пролетта, много чести са измръзванията при бадема, кайсията, прасковата, джанката и черешата. Особено често това явление се наблюдава при терените с южно и югозападно изложение. В районите с надморска височина до 600 м най-подходящи за овощни градини, освен равнинните терени, са и тези със северно и североизточно изложение. В по-високите места за предпочитане са местата с южно и югозападно изложение. При надморска височина над 600-700 м не бива да се засаждат бадеми, кайсии, праскови и череши, а също така и късно зреещи сортове ябълки и круши.
Можете да не поливате
При избора на овощните видове трябва да се съобразяваме и с изискванията им към влагата. Сравнително по-сухоустойчиви са бадемът, кайсията, вишната, сливата, черешата и орехът. Те се развиват сравнително добре и при неполивни условия, стига почвата да е по-дълбока и пропусклива. Ябълката и крушата, присадени на семенни подложки, също могат да се отглеждат при неполивни условия от любителите овощари, ако са засадени на по-дълбоки и влагоемки почви. Трябва да се има предвид обаче, че сега на пазара се предлагат дръвчета от тях присадени на по-слаборастящи подложки, които изискват поливни условия.
Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите