Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Чушките се запазват се най-добре във фризер

Чушките се запазват се най-добре във фризер

05.10.2009 | Коментари (0)
Червеният и жълтият цвят на чушките са пигменти-антиоксиданти, които ни пазят от старостта. В пиперките се съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. В 100 г чушки витамин С е до 400 мг, рутинът достига до 450 мг и има значение за заздравяване на рани и високо кръвно налягане. В същото количество зеленчуци витамин В1 е до 60 мг и отговаря за функционирането на мозъка, витамин В2 достига 100 мг и е необходим за образуването на червените кръвни телца. Всичко това показва колко е важно да консумираме този зеленчук всеки ден. Но как да го запазим за зимните дни?

Има няколко начина за съхраняване. Здрави и сухи пиперки се запазват в хладилник до седмица. Ако пък ги увиете в нещампована хартия и ги наредите на два реда в щайги, те ще престоят до два месеца в мазе при температура 6-70С.  Замразяването във фризера  на сладък или лют пипер е най-сигурният начин за  запазване на полезните вещества: Ето как трябва  да се прави:

* Нарязани на ивици пиперки се замразяват на поднос за 30 минути във фризера. След това се нареждат в пликове и плътно се притискат. Съхраняват се в заредения шкаф до 6 месеца и направо замразени се поставят във врящото ястие.

* Целите пиперки се измиват, изважда се семето, отрязват се върховете им и се замразяват предварително също 30 минути на поднос. След това се пакетират и се оставят до 6 месеца във фризера.

Пиперките могат и да се нанижат и да се изсушат при естествени условия, но не бива да ги мокри дъжд. Консервирането на чушките в домашни условия намалява чувствително витамините, но топлинната обработка не пречи на запазването на багрилните вещества, които са мощни антиоксиданти. Лютеници, само от чушки или смес, както пюрета и паста с над 24 % сухо вещество са нашето оръжие в борбата ни срещу старостта. 

05.10.2009, доц. Виолета ТОДОРОВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Как да съхраним тиквите
Тиквите на пръв поглед тиквите да изглеждат здрави, но за да ги запазите за по-дълго време, трябва да ги съхраните при подходящи условия. При по-висока температура те бързо омекват и се скапват, а при по-ниска могат да замръзнат и развалят.

Как да съхраняваме спанака
Увийте избрания спанак в парче хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.

Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца
Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен  до жълт с розов оттенък. Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе. Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.