Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Гроздобер

Гроздобер

31.08.2014 | Коментари (0)
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди започване на гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделни части на лозето, от различни главини и височина. Гроздето се смачква добре и сокът се прецежда през тензух. Налива се в стъклен цилиндър или във висока стъклена чаша. Спуснете захаромер в съда. Ако той се спусне внимателно, потъва в сока и когато изплува, по него са полепнали частици, които не му позволяват да се спре на действителното място. След няколко минути става отчитането. Погледът се изравнява с нивото на течността. Любителските захаромери работят при 20°С температура. Незначително отклонение не е фатално. Записват се данните и се сравняват с предишните. Би трябвало да има промяна в полза на новото определяне.

Ако е паднал дъжд, в лозето се влиза най-малко 1-2 дни по-късно. Така се възстановява първоначалната захарност, намалена от водата, попаднала в корените на главината. При слънчево време тя бързо се изпарява и се възвръща предишната захарност. Когато температурата е ниска, е желателно гроздето да се бере към обяд и да се преработи веднага. Така няма да има охлаждане, което може да забави алкохолната ферментация. При топло, слънчево време, набраното грозде в касетки и кошници се оставя за охлаждане през нощта и се преработва сутринта. Гроздето от смачканите проби се оставя да ферментира в отделен съд и по-късно ще послужи за засяване на мъстта. Използването на мая от селекционирани дрожди при домашни условия е трудно приложимо.

 Отделете сока внимателно от мъстта (снимка)

Важен момент за преработката на гроздето е отделянето на сока при белите вина или гроздовата каша за червените вина след ферментацията им. За тази цел е необходимо да се дренират кадусите или каците. Поставят се пред вътрешния отвор на канелата снопчета от добре измити лозови пръчки. Снопчетата могат да се поставят по цялата повърхност на съда и тогава отцеждането е по-пълно.

Другият начин е да се постави "лъжливо дъно" на височина 15-20 см от долната повърхност на съда. То се прави от летви, заковани на разстояние 1-2 см една от друга. Сокът изтича през отворите, а оттам през канелата, а над лъжливото дъно остават джибрите.
31.08.2014, ст. н. с. Николай СПИРОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.