Начало › Растения › Съветник › Овошки › › Защо капризничи нара?

Защо капризничи нара?

02.09.2019 | Коментари (0)
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври. Често до тогава кората се напуква, понякога толкова, че плодът заприличва на отворена роза. Такъв плод е нетраен и често загнива преди пълното узряване още в края на лятото. Каква е причината за това? Тя е еднаква при всички сортове: неправилното напояване.

Кората на плода нараства през цялата вегетация. Ако напояването е редовно, макар и да е с малки количества, кората надебелява равномерно и втвърдяването започва в началото на есента в процес на узряването, когато започва захлаждане. Ако, обаче, напояването е с прекъсвания и с недостатъчно вода дотолкова, че да предизвика временно задържане на растежа на плодовете по време на вегетацията, кората на плодовете започва преждевременно да се втвърдява.

Внимавайте с нормата на водата (снимка)

Като правило валежите и влажността на почвата през юли и август са ниски. Валежният период настъпва в края на август и през септември. В дръвчетата, съответно в плодовете тогава започва да постъпва повишено количество вода. И, ако по посочените причини - дефицитно напояване - кората е започнала ран процес на втвърдяване, тя неможе да издържи вътрешното налягане и се разпуква.

Нужно е да се следи внимателно състоянието на почвената влажност през летните сухи и горещи месеци и при нужда да се полива. Нормата определя сам стопанинът в зависимост от почвената структура и водозадържаща сила, от наклона, валежите и т.н. Нужно ли е да се напомня, че поройният тип валеж не напоява почвата? Най-общото правило е: леко влажна, но не постоянно мокра почва. Биологично нарът е устойчив на горещини и равномерно засушаване, но не и в суха почва, не и при нашите неравномерни метеорологични фактори.

  (снимка) Прибирането

Плодовете на нара се прибират само след като зърната придобият интензивно оцветяване в зависимост от сорта - от бледо до тъмночервено, с широка гама от чувствително възкисел или пък почти сладък вкус. С голямо диетично и лечебно предимство са сортовете с тъмночервен приятно възкисел сок. Плодовете се отрязват се с ножица, а не се отскубват. Трябва да се запази поне 2-3 мм от плодовата дръжка. Може да се отреже с част от носещото клонче и така да се улесни окачването им в хладно сухо помещение. А защо не и в кухнята или хола? Това е мека приятна естествена украса на работното место!

Редовно трябва да се проверява появата на загниване на плодовете и такива веднага да се почистват  и използват за ядене или да се изхвърлят. Наровият сок се слави като най-освежаващ и като един от природните бетаблокери, богат на витамин С и много минерални соли.
02.09.2019, ст. н. с. Серафим СЕРАФИМОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Удоволствието да имаш асма в двора
В двора с помощта на ножицата на лозата се придава най-често асмовидна формировка. Тя се вгражда като красив елемент от естетичното оформление на жилищния екстериор и в същото време дава богата реколта. Предлага и битови удобства. Сянката й е чудесно място за отмора, игри и раздумки.

Плодните храсти спокойно ще спят под снега
Дойде време за засаждане на овошки и плодни храсти. И докато за дръвчетата има различни мнения за сезона на засаждането, то за храстите няма място за колебания. Щом ги донесете от разсадника или ги изкопаете от собствената си градина, веднага ги посадете на постоянно място. Те спокойно ще презимуват под снега.