Начало › Още за ... › Екзотика › › Какаовото дърво – шоколадът за всички възрасти

Какаовото дърво – шоколадът за всички възрасти

14.05.2009 | Коментари (0)

Какаовият прах е включен в много кулинарни рецепти. Специфичният вкус и мирис съблазнява хора от всички възрасти. Откъде идва този ароматен прах? Разбира се - от какаовото дърво, което с право се нарича "шоколадово".

 През ХVІ век зърната били разплащателна единица

Вечнозеленото растение произхожда от областите край реките Амазонка и Ориноко и екваториалните земи на Южна Америка. Още през 1518 г. испанецът Хернандо Кортез при превземането на Мексико открива, че какаовото зърно официално се използвало като разплащателна единица. Било установено също, че какаото повдигало настроението на хората.

Дървото се развива добре в полусенчести условия. Отглежда се в тропичните области, предимно в Средна и Южна Америка - Бразилия, Еквадор, Колумбия и Мексико, които осигуряват около една четвърт от световното производство. Нови и бързо развиващи се райони за производство на какао са Малайзия, Индонезия, Нова Гвинея, Гана, Камерун, там се получават двойно по-големи добиви.

 Плодовете са като продълговати пъпеши (снимка)

Растението стига на височина от 5 до 8 м. Цъфти и дава плодове през цялата година. (снимка) Листата са блестящи и тъмнозелени. Цветовете са бели, събрани в съцветия. Типично за какаото е биологичното явление каулифлория - плодовете са разположени направо на стъблото, или по клоните - рамифлория. Те приличат на продълговати пъпеши. Наричат се "шушулки". Меката им част не се използва. Оцветени са в жълтеникаво, червеникаво или кафеникаво. Дължината им достига до 30 см, теглото - между 300 и 600 г са, отвън са ръбести, във всеки има от 20 до 60 семена.

Шоколадовият прах се получава именно от семената. Когато са сурови те са бледовиолетови, с горчив и тръпчив вкус и без характерен аромат. След ферментация и изсушаване, придобиват кафяв цвят, специфичен аромат и вкус. Съдържат около 50 % мазнини, 10-12 % белтъчини, 10-12 % въглехидрати. В тях има и 1-1,5 % алкалоиди (теобромин, кофеин/, които възбуждат нервната система и подпомагат сърдечната дейност на човека. (снимка)

 У нас - в контейнер или в оранжерия

Какаовото дърво изисква през цялата година температури от 24 до 26 градуса, висока въздушна и почвена влажност. Размножава се със семена или от вкоренени резници. Започва да цъфти на 3-тата година, най-продуктивни са дърветата между 7-ата и 15-ата. Може да се отглежда у нас в контейнер или в оранжерии. А също и по методите на бонсай. Ботаническите градини в страната предоставят резници по предварителна заявка.

14.05.2009, Димитър РАДУЛОВ

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Трюфели
Трюфелите (Tuber) са гъби с незаменими кулинарни и вкусови качества. Те се консумират от човека от дълбока древност. Трюфелът е лесно смилаем и с добри диетични стойности. Той е богат на ароматни вещества. Продукцията на трюфелите е най-скъпа в сравнение с тази на другите култивирани гъби.

Зимната припънка е храна и лекарство
Зимната припънка се отглежда основно в страните на Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в своеобразна домашна индустрия. Годишно световното производство на гъбата е около 230 хил. тона. Гугличката на зимната припънка е жълтеникава, а по средата жълто-кафява, с диаметър от 2 до 10 см.